Obama vil kreve datalagring

Republikanerne ønsker to års oppbevaring av all trafikkdata.

Obama vil kreve datalagring

Republikanerne ønsker to års oppbevaring av all trafikkdata.

Den utrettelige personverngraveren Declan McCullagh i tjenesten Privacy Inc. hos Cnet News, har avdekket at USAs justisdepartement ønsker lovpålagt oppbevaring av trafikkdata i teleleverandører og nettselskaper.

McCullagh skriver at han har fått tak i en kopi av departementets standpunkt, som skal oppgis på en høring i representantenes hus i dag, 25. januar.

Høringen er et initiativ fra republikanske representanter som ønsker å gjenopplive et lovforslag om å påby lagring av trafikkdata i to år.

I standpunktskrivet til USAs justisdepartement heter det at etterforskere «er frusterte» over at dagens lovverk ikke kan påby nettilbydere å oppbevare trafikkdata.

– Datalagring er grunnleggende for departementets arbeid i å etterforske og straffeforfølge nesten enhver form for lovbrudd. Problemet med etterforskning som hindres av mangel på datalagring blir stadig verre, heter det utkastet til det Jason Weinstein, «deputy assistent attorney general», altså assisterende statssekretær i justisdepartementet, kommer til å si på høringen.

McCullagh tolker dette slik at Obama-administrasjonen nå legger opp til å følge opp sitt forgjengers standpunkt i denne saken.

Weinsteins uttalelse blir første gang noen i Obama-administrasjonen uttaler seg offentlig om oppbevaring av trafikkdata. Utkastet til hans erklæring sier ikke om registrering av besøkte nettsteder eller bruk av sosiale nettjenester.

USAs konkurransetilsyn Free Trade Commission har så seint som i desember tatt til ordet for begrenset lagring av brukerdata, av hensyn til personvernet. I går kunngjorde både Mozilla og Google at de ville innføre innstillinger i sine nettlesere, henholdsvis Firefox og Chrome, som gir brukeren anledning til å redusere sin sporbarhet.

    Les også:

Til toppen