JUSS OG SAMFUNN

Observer-eier kjøper medieovervåker for 1,5 milliarder

SIFO Group, Observer Norge og Feedbacks svenske eiere, kjøper en britisk medieovervåker for 1,5 milliarder svenske kroner. Oppkjøpet fører til at SIFO Group nå kaprer halvparten av sine inntekter utenfor svenskegrensen.

Herman Berg
7. des. 1999 - 09:53

Norske MMI var inne på svensk territorium og feide med seg markedsanalysebyrået Temo AB i en handel i oktober. Etter å ha fusjonert med 4 Fakta tidligere i år gjorde MMI et trekk som plasserte dem blant de største analyseinstituttene i Skandinavia.

Det nye MMI Temo vil ha 190 ansatte og en antatt omsetning på 235 millioner kroner i år 2000.

Likevel blir det bare lommerusk mot det SIFO Group holder på med.

Tre datterselskap (Observer Media Intelligence, SIFO Research & Consulting og SMG Consulting) gjør gruppen til en meget stor medieaktør, også i europeisk sammenheng.

Til sammen har det hittil jobbet 1.200 mennesker i SIFO Group som omsetter for rundt én milliard svenske kroner i fiskalåret. Disse er stasjonert i Norge (analyseinstituttet Feedback og overvåkerne i Observer Norge), Danmark, Finland, de baltiske stater og Tyskland foruten Sverige.

Nå kan Storbritannia føyes til kartet. Det er ingen smågutt SIFO har skaffet seg: Romeike Group har 500 ansatte og en omsetning på 350 millioner kroner. Hovedvirksomheten er tradisjonell medieovervåkning, men selskapet driver også med distribusjon av medieinformasjon og databaseinformasjon til blant andre britisk PR-bransje.

Dermed blir det medieovervåkerne i Observer som vil dra nytte av dette oppkjøpet. SIFO hevder selv i en pressemelding at Observer blir verdens største aktør innen medie- og samfunnsovervåkning.

I Norge har Observer eksistert i over 100 år, tidligere under navnet Argus. Den norske delen av virksomheten omsetter for rundt 60 millioner kroner og har rundt 100 ansatte.

Til sammen vil det bli 1.300 ansatte i overvåkningsvirksomheten etter fusjonen. Disse skal pleie rundt 25.000 kunder. Årsomsetningen vil bli på 900 millioner kroner, mens analysevirksomheten i SIFO Research & Consulting står fast på 350 ansatte og en omsetning på 420 millioner kroner.

Den tredje og siste virksomheten i SIFO Group, SMG Consulting, driver med samfunnsanalyse, strategier og implementering. Denne virksomheten er kun en bigeskjeft og har 35 ansatte som omsetter for 45 millioner til sammen.

I handelen med britene overtar svenskene alle aksjene til en pris på 110 millioner britiske pund, rundt halvannen milliarder svenske kroner. Men kjøpesummen kan fort bli enda høyere hvis Romeike Group gjør det bedre enn forespeilet i året som kommer.

SIFO må betale ytterligere 17,5 millioner pund om resultatet 1. oktober 1999 - 31. desember år 2000 ligger 30 prosent høyere enn i samme periode i oktober 1998 - desember 1999.

Milliardsummen betales 50 prosent gjennom en nyemisjon til aksjonærerer i SIFO og Romeike Group. De resterende 50 prosentene betales gjennom en økning av den rentebærende gjelden på lån som SIFO har i MeritaNordbanken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.