BEDRIFTSTEKNOLOGI

Odalen tar opp kampen mot Telenor

Onett og Jan Bratlie satser trådløst der Telenor ikke ser noen gevinst med sine kabler.

Nord og Sør-Odal er typiske kommuner som ikke blir prioritert av Telenor når det gjelder utbygging. Men innbyggerne har slett ikke tid til å vente kanskje både to og tre år før de er på nett med omverden. Derfor har en gruppe privatpersoner og lokale selskaper gått sammen og stiftet bredbåndsselskapet Onett som er basert på trådløs teknologi.

Odalen lar seg ikke skremme av verken statens avslag på statlige midler eller Telenors markedsposisjon. Tvert imot er Onett en av de 130 bredbåndsaktørene som friskt har tatt opp kampen. Onett har laget sin egen infrastruktur i samarbeid med BaneTele som leverer linjer og internettaksess til Skarnes og Data Equipment med leveranse av radio- og teknisk utstyr.

Med SDSL-teknologi til 491 kroner i måneden inklusiv moms, anser Onett seg som rimeligst på markedet.

- Vi har regnet ut at vi tjener rundt 100 kroner per måned per abonnement ved å eie vår egen infrastruktur og dermed slippe å betale oppkobling og abonnement til Telenor, sier daglig leder Jan Bratlie i Onett til digi.no.

Med et potensial på 4.000 husstander og en forsiktig budsjettert markedsandel på 20 prosent, vil egen infrastruktur bare på denne biten kunne gi en ekstra fortjeneste på snaue en million i året for Onett.

Selv om investeringen på selve teknologien har vært dyrere, kan de økte inntektene ved driften kompensere dette raskt. For når Telenor eier fibernettet, kan så mye som en tredel av fortjenesten bli spist opp av avgifter på oppkobling og faste månedlige abonnementsutgifter for Onett.

Telenor har levert bredbånd til noen utvalgte skoler i Nord og Sør-Odal og blitt subsidiert av kommunen fra 40.000 kroner per sentral. På de stedene som mangler fiber og kundegrunnlaget blir for lite for Telenor, tilfaller Onett. I alt gjelder dette seks sentraler.

- Allerede i denne uken skal noen av distriktene opp, framholder Bratlie.

Onett håper å gå i balanse første halvår, og allerede innen året begynne å tjene penger. Det er først og fremst Odalen som blir prioritert, men også andre steder i landet kan være aktuelt.

Rundt en halv million kroner er foreløpig investert på linjer og teknologi. Odalen har nå bredbåndsdekning på Skarnes, Ullern, Oppstad og Disenå i Sør-Odal og Garvik i Nord-Odal

Tilbudet til de private er internett-tilgang med 512 kbits og 1024 kbps med opp og nedlasting, uten trafikkbegresninger og med automatisk IP-adresse. Produktene for bedriftene er internettilgang fra 1024 kbits til 2048 kbits med fast IP-adresse. Alle hastighetene gjelder både inn- og utdata. S-en i SDSL står for "symmetrisk".

- Vi har fått kjemperespons, og vi har ikke behøvd å markedsføre våre tjenester. Tilbudet er gått fra munn til munn, sier Jan Bratlie.

De største pådriverne har faktisk vært ungdommene som spiller datakrevende spill og er avhengig av hurtighet i begge ender. Onetts SDSL teknologi er langt mer foretrukken framfor Telenors ADSL teknologi ettersom det går like hurtig begge veier og ungdommene kan sette opp spillservere hos hverandre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.