ODF fra OpenOffice bryter med ISO

Det er en kritisk feil i selve ISO-standarden, mener format-ekspert Alex Brown.

ODF fra OpenOffice bryter med ISO

Det er en kritisk feil i selve ISO-standarden, mener format-ekspert Alex Brown.

Alex Brown er sjef for ISO-komiteen som har ansvaret for det opprinnelige Microsoft-format OOXML som fikk status som ISO-standard tidligere i år. I april vakte han oppsikt ved å fastslå at Microsofts egen implementering av OOXML strider mot ISO-standarden.

Nå har Brown kjørt det konkurrerende ISO-formatet ODF gjennom en tilsvarende test. Han har produsert et standard dokument med OpenOffice.org, og brukt ISOs egne standardtester for å sjekke hvorvidt ODF fra det mest utbredte verktøyet for å produsere ODF-dokumenter faktisk svarer til standarden til ISO har definert den: ODF 1.0 and OpenOffice.org: a conformance smoke test.

Hans konklusjon er at den standardiserte utgaven av ODF, kjent som ISO/IEC26300:2006 har en kritisk feil som gjør det umulig å framstille dokumenter i «ekte» ODF.

Feilen er ifølge Brown relativt enkel å rette opp, og han foreslår en fiks.

Dessverre for OpenOffice.org er det slik at selv med denne fiksen i standarden, produserer verktøyet ODF som avviker fra det ISO vil ha.

Brown mener at dette ikke er noen stor sak, men at feilene i både ISO-standarden og OpenOffice.org bør rettes opp.

Feilene som Brown peker på, skal hittil ikke ha ført til bruker-problemer med å utveksle ODF-dokumenter fra OpenOffice.org.

    Les også:

Til toppen