JUSS OG SAMFUNN

ODF vant i Danmark

- OOXML lever ikke opp til kravene.

29. jan. 2010 - 15:17

Det har vært sterke følelser i sving i valget mellom dokumentformater i en rekke land. Ikke minst i Norge, der myndighetene har innført ODF som obligatorisk format for utveksling av redigerbare dokumenter. Microsofts OOXML-format er så langt ikke tatt inn i varmen.

Nå har også Danmark tatt sin beslutning. Etter lange forhandlinger mellom regjering og opposisjon ble det fredag morgen forhandlet frem et forlik.

- Vinneren er kåret. ODF løper av med seieren som det offentliges åpne dokumentformat, skriver nettstedet Version2.dk.

Det lå lenge an til en dobbeltløsning, der både Microsofts OOXML-strict og ODF ville leve side om side i Danmark. En slags «ja, takk - begge deler»-løsning, som anbefalt av landets konkurransetilsyn.

Med dagens forlik legges det opp til at valget tas etter objektive kriterier, som de ulike partiene har kommet frem til etter intense forhandlinger.

Etter det digi.no forstår stilles det følgende krav:

  • Formatet må være fullstendig dokumentert og offentlig tilgjengelig.
  • Det må fritt kunne implementeres uten økonomiske, politiske eller juridiske begrensninger på implementering og anvendelse.
  • Godkjent av en internasjonalt anerkjent standardiseringsorganisasjon, for eksempel ISO.
  • Det må demonstreres at standarden kan implementeres i sin helhet på flere plattformer.
  • Formatet må ha interoperabilitet med funksjonene til andre standarder på listen.

- Foreløpig er det kun ODF-formatet som lever opp til disse kravene, skriver Version2.

Reglene for hvilke dokumentformat dansk offentlig sektor utveksler vil gjelde fra og med første april neste år. I første rekke gjelder overgangen kun staten. Kommunal virksomhet følger etter på et senere tidspunkt.

- Velkommen etter

Direktør for det norske Friprogsenteret, Heidi Arnesen Austlid har fulgt den danske prosessen og er ikke uventet godt fornøyd med valget.

- Det er spennende at denne saken har gått helt opp til folketinget i Danmark. Noe lignende har man ikke fått til i Norge. Samtidig vil jeg si «velkommen etter». På sett og vis kopierer danskene den norske modellen, sier Arnesen Austlid til digi.no.

Hele den danske konklusjonen kan lastet ned i følgende PDF-dokument: Danmark ODF (54 kB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.