Odin.no tatt på sengen av IE-endringer

På tirdag kommer viktige endringer i IE. Statens Odin-redaksjon som drifter Norges største nettside kjente ikke til problemet.

På tirdag kommer viktige endringer i IE. Statens Odin-redaksjon som drifter Norges største nettside kjente ikke til problemet.

digi.no har flere ganger skrevet om den såkalte Eolas-endringen som nå svært mange norske nettsider står overfor. Problemet kan minne om år 2000-problemet på en svært redusert, men likevel viktig skala.

Etter å ha tapt en patentsak på hvordan Internet Explorer kan vise forskjellige objekter, ruller Microsoft på tirsdag uten en riktignok frivillig oppdatering, men alle som har skrudd på automatiske oppdateringer vil møte feil på nettsider som ikke er endret. Blant annet vil ikke Flash og Java-elementer vise uten at nettsiden endres.

Her kan du lese en lengre beskrivelse av problemet:

    Les også:

digi.no har nå sjekket med eierne av to av Norges største og mest brukte nettsider: Nettbutikken Komplett og departementens samleside Odin.

Komplett har fulgt med i timen og er nesten ferdig med en full gjennomgang av både sin egen kode og nettsidene til partnere de er avhengig av.

- Vi har sjekket selv og har kontrollen, feilen vil ikke ramme oss har vi funnet ut etter å ha testet, forteller Jan Gusland, ansvarlig for utviklingen av Kompletts nettbutikk.

Han forteller at fordi Komplett vil tape omsetning hvis ikke alle betalingssystemer fungerer, arbeider selskapet med å sjekke opp med alle sine betalingspartnere, blant annet bankene. Vi er snart ferdige, forteller Gusland.

Dette var ikke svaret digi.no fikk da vi snakket med driftsmiljøet bak Odin-redaksjonen, som ligger under Departementens servicesenter.

For en sjekk i kildekoden på forsiden av Odin og flere undersider avslører i hvert fall at Odin bruker object-taggen, en av HTML-kodene som er omfattet av endringene. Odin.no favner over alle departementene og rommer titusenvis av nettsider.

Da digi.no forklarte problemet og spurte om hva Odin ville gjøre, fikk vi følgende svar av en person som nektet å bli sitert:

- Aner ikke hva vi skal gjøre. Jeg fikk først høre om problemet nå, sa han.

Kan vi få snakke med sjefen din, så kan hun kanskje si noe mer, spurte digi.no

- Nei, det vil hun ikke kunne si noe om, vi fikk vite om problemet nå, påpekte han.

Til toppen