Offensiv overfor Unix-utviklere

Microsoft og Intel har kunngjort en rekke nye initiativ for å få Unix-utviklere til å gå over til NT som system for tekniske arbeidsstasjoner.

Microsoft og Intel har kunngjort en rekke nye initiativ for å få Unix-utviklere til å gå over til NT som system for tekniske arbeidsstasjoner.

Det har de siste par årene vært en klar tendens til at teknisk programvare gjøres tilgjengelig på Windows NT og Intel-prosessorer. Offensiven som kunngjøres nå, tar sikte på å videreføre denne tendensen til arbeidsoppgaver som hittil har holdt seg til det øvre sjiktet av Unix-baserte arbeidsstasjoner, som avansert grafikk, olje og gass, samt design av elektronisk utstyr.

Et viktig bidrag fra Intel er en ny grafisk spesifikasjon for NT-baserte systemer, kjent som AGP Pro. Denne skal kunne tilby vesentlig bedre ytelse enn dagens AGP (accelerated graphics port). Spesifikke anslag er ikke kjent, men Intel har fortalt at strømforbruket til AGP Pro blir på 100 watt, mot 25 matt for AGP-brikken. (AGP ble lansert i august 1997. Spesifikasjonen var utarbeidet spesielt med tanke på 3D-grafikk. Den er PCI-basert, men tilbyr ytelser fra to til åtte ganger det PCI presterer. AGP krever en Pentium II-prosessor og et hovedkort med AGP-spor.) Flere store PC-tilvirkere, blant dem Compaq, Dell, Hewlett-Packard og IBM, har kunngjort støtte til AGP Pro.

Microsoft og Intel går sammen om noe de kaller Migration Assistance Program. Dette programmet har to mål. Det første er å få uavhengig programvareutviklere til å flytte Unix-applikasjoner til Windows NT og til Intel-prosessorer. Det andre er å få dem til å utvikle nye applikasjoner til NT, for eventuelt siden å porte dem til Unix.

Fundamentet for satsningen er Intels raske utvikling av kraftige prosessorer, både kommende forbedringer av Pentium II, og neste årtusens 64-biters Merced-prosessor, som markedsføres som overlegen dagens RISC-prosessorer i ytelse. Men for å utkonkurrere Unix-kjørende, RISC-baserte arbeidsstasjoner fra leverandører som Sun og Silicon Graphics, må Microsoft og Intel også få lokket utviklerne til seg.

En fjær i hatten for den såkalte Wintel-alliansen var kunngjøringen fra Synopsys om overgang til NT og Intel. I fjor omsatte Synopsys programvare for 700 millioner dollar, hvorav 683 millioner til Unix-baserte arbeidsstasjoner.

Migration Assistance Program omfatter rabatter på utstyr og programvare, skolering, teknisk support og støtte til markedsføring for konvertitter. News.Com anslår Microsofts pengebidrag til programmet til flere millioner dollar. Programmet fikk egentlig en stille start i juli i fjor, da Microsoft, Intel og Hewlett-Packard opprettet noe de kalte for Enterprise Interoperability Program, der 37 Unix-utviklere ble oppmuntret av kurs, rimelige HP Kayak-arbeidsstasjoner og markedsstøtte - samt et privat frokostmøte med Bill Gates - for å gå over til NT.

25 av dem har allerede mottatt Microsoft-sertifikater, de 12 andre skal være langt på vei, og 14 nye har bedt om å få slutte seg til tiltaket.

Til toppen