Offentlig sektor er den verste piraten

Svenske offentlig piratkopierer hemningsløst, og nå vil BSA-sjef Eilert Hanoa sjekke her i Norge.

14. sep. 2005 - 09:10

Business Software Alliance (BSA) representerer programvareprodusenter overfor myndigheter og bedrifter over hele verden. En fersk undersøkelse fra BSA mot 40 svenske kommuner, viser at det faktisk er det offentlige som er den store piratsynderen.

I 88 prosent av tilfellene, drev de svenske kommuner feillisensiering i en eller annen form, skriver idg.se.

Historisk sett er det ingen grunn til å tro at Norge kommer bedre ut. Tvert i mot skrev digi.no i går om en IDC-undersøkelse som viser at Norge er verstingen blant de nordiske land.

    Les også:

Den norske piratkopieringsraten er nå nede i 31 prosent mot 35 prosent i år 2000. Men vi ligger fremdeles bak våre nordiske naboer. I Sverige er andelen nå 26 prosent, i Danmark 27 prosent og i Finland 29 prosent.

Det svenske markedet for piratkopierte programvarer vurderes til 2,2 milliarder kroner av IDC. Dette inkluderer alt fra stat, bedrifter og privatpersoner.

Den internasjonale rapporten har tradisjonelt utelukkende vurdert piratkopiering av programvare brukt i bedrifter.

BSA har ikke gjort tilsvarende undersøkelse mot kommunemarkedet i Norge, men formann i BSA, Eilert Hanoa vurderer nå også dette i Norge.

- Offentlig sektor er en viktig målgruppe for BSA og vi vurderer kontinuelig hvorvidt vi skal foreta tilsvarende undersøkelser i Norge, sier han til digi.no.

Han mener tendensen fra undersøkelsen i Sverige viser at dette er en problemstilling som må tas alvorlig. Kombinert med resultatene fra den årlige IDC-analysen, som viser at Norge kommer dårligst ut i Norden.

- Vi er nå veldig interessert i å kartlegge tilstanden hos det offentlige Norge, sier Hanoa.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.