Offentlig sektors nettbutikk i gang

Endelig er offentlig sektor i gang med handel over nettet. Kommunene og staten vil presse leverandørene over på nettet, tror IBX.

Endelig er offentlig sektor i gang med handel over nettet. Kommunene og staten vil presse leverandørene over på nettet, tror IBX.

Etter lange forsinkelser skal offentlig sektor endelig begynne med innkjøp av standardprodukter over nettet. Enkelte kommuner og etater har lanserte egne nettbutikker, men etter et års forsinkelse, valgte Statskjøp svenske IBX som en felles standard for offentlig sektor.

Nå har IBX - som planlagt - åpnet pilotprosjekt med 26 leverandører av varer som papir, verktøy, utstyr og mat. Foreløpig deltar 14 offentlige virksomheter som kunder.

De fleste bransjeanalytikere mener nå at det vil eksistere to typer markedsplasser på nettet: Den ene er såkalt horisontal med kunder på tvers av alle bransjer som kjøper standardvarer. Den andre er såkalt vertikale markedsplasser der kundene og leverandørene er spesialisert i en nisje og kjøper spesialtilpassede varer.

IBX-systemet kan brukes på flere nivåer. For å kunne selge på nettet må leverandørene lage og vedlikehold elektroniske varekataloger som overføres til IBX.

- Varekatalogene kan lages i mange dataformater, men det enkleste er å lage dem i Excel. Hver vare kan ha tekstinformasjon som dimensjoner og pris, bilder, tegninger og lenker til nettsider med mer informasjon. I tillegg skal varen være klassifisert etter FNs UNSPSC-katalogstandard, forteller Asbjørn Sola, sjef for IBX Norge. - Det er denne standarden vi bruker for å strukturere og søke.

Gjennom IBX-systemet kan så offentlig ansatte se på, og - om de har rettigheter - plassere ordre. I sin enkleste form kan dette skje gjennom en nettleser, men IBX tilbyr også bruk av et mer avanserte innkjøpsprogram som administerer rettigheter, godkjennelser og integrasjon mot økonomisystemer for automatisk fakturering og regnskapsføring.

Pilotkundene er en rekke av de største kundene i offentlig sektor: Forsvaret, Norges Landbrukshøgskole, Norges Teknisk Naturvitenskaplige Universitet, Statens Vegvesen, fylkeskommunene Rogaland og Sør-Trøndelag samt Oslo, Sandnes, Skedsmo, Trondheim, Larvik, Fredrikstad, Hamar og Bærum kommuner.

Leverandører i prosjektet er blant annet EMO, Gilde, Maxbo Løvenskiold, Medicus Engros, Norgesgruppen ASKO, Osram-Fabrikken, Rich Andvord, S-Gruppen, Siemens Business Services, Telenor Business Solutions.

Fordi offentlig sektor er så store i Norge, vil IBX-markedsplassen bli svært dominerende hvis mange offentlige virksomheter velger dem. Alternativene er flere og staten tvinger ingen til bruke IBX selv om de er blitt valgt til en hoffleverandør, men det synes klart at Statskjøps anbefaling veier tungt.

- Vi må jobbe med å rekruttere kundene, de offentlige virksomhetene. Disse er så store kunder at de vil kunne overtale sine leverandører til å koble seg opp, sier Sola til digi.no.

Til toppen