- Offentlige data må frigis

Slik kan nye brukerskapte tjenester oppstå, sier fornyingsminister Grande Røys.

Vi trenger en politisk debatt som tar delingskulturen på alvor, sa fornyingsminister Heidi Grande Røys. Når får vi gratis tilgang til de allerede skattefinansierte elektroniske kartene er det mange som lurer på. (Foto: Marius Jørgenrud)
Vi trenger en politisk debatt som tar delingskulturen på alvor, sa fornyingsminister Heidi Grande Røys. Når får vi gratis tilgang til de allerede skattefinansierte elektroniske kartene er det mange som lurer på. (Foto: Marius Jørgenrud) (Bilde: Marius Jørgenrud)

Slik kan nye brukerskapte tjenester oppstå, sier fornyingsminister Grande Røys.

- Fellesskapets penger kan brukes på en bedre måte, og delingskultur og fri programvare er nøkkelen til store besparelser i offentlig sektor.

Det var hovedbudskapet da fornyingsminister Heidi Grande Røys i formiddag holdt sitt innlegg på «Go Open»-konferansen i Folketeaterbygningen. Kjente ord fra statsråden, med andre ord.

Røys har viet delingskulturen stor interesse det siste halvannet året, både fra talerstol og i praksis. Ved juletider ble statens første friprog-løsning med delt kildekode lansert.

- Fri programvare er for meg et slagkraftig bevis på at delingskulturen bringer frem gode verdier. Det å gjøre ting sammen får frem større verdier enn hvis man jobber hver for seg, sa Røys.

IT-statsråden var dessuten uvanlig klar på at delingskulturen kan utnyttes langt bedre enn myndighetene har gjort så langt.

Mange har etterspurt en frigivelse av blant annet offentlige elektroniske kartdata, som Statens kartverk i dag tar seg grådig betalt for.

Så langt har ikke Grande Røys fått gjort noe med det, men dette kan ikke være langt unna, dersom fornyingsministeren setter handling bak ordene hun i dag kom med, og har den nødvendige makten til å gjøre det.

- Forvaltningen må i større grad gi tilgang til offentlige data slik at brukerskapte tjenester kan oppstå, fastslo hun.

Slike tjenester kan være et nyttig supplement til eksisterende offentlige elektroniske tjenester, og vil samtidig kunne bidra med funksjonalitet som forvaltningen selv med fordel kan utnytte.

Ønsker seg debatt

Umiddelbart etter foredraget lanserte Røys nettstedet deltemeninger.no, der regjeringen ønsker seg debatt og innspill om norsk IT-politikk.

Her blir det lagt ut en rekke artikler frem mot sommeren, blant annet bidrar NRKs medieuvikler Eirik Solheim, nettpioner Gisle Hannemyr og teknisk sjef Håkon Wium Lie fra Opera Software.

Fornyingsministeren er redaktør for artikkelsamlingen, mens en uavhengig redaksjon er debattredaktører. Fra 16. april til 19. mai rulles artikkelsamlingen og debattemaene ut på nettstedet.

Materialet legges ut under en fri lisens, slik at hvem som helst kan bruke innholdet videre.

    Les også:

Til toppen