BEDRIFTSTEKNOLOGI

Office 12 skal støtte PDF-utfordrer

Microsoft har nå bekreftet at kommende Office 12 i tillegg til PDF, vil kunne lagre innhold i «Metro»-formatet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. okt. 2005 - 11:35

Microsoft avslørte for noen få uker siden at Office 12 skal kunne lagre dokumenter som PDF-filer, et format som er blitt akseptert som åpent og tilgjengelig nok til at blant annet den amerikanske delstaten Massachusetts har godkjent som dokumentformat i den offentlige forvaltningen, riktignok bare for dokumenter «hvis innhold og struktur ikke vil gjennomgå ytterligere endringer og som må bevares».

Microsofts avsløring kom etter at Massachusetts kunngjorde vedtaket om bruk av dokumentformater, hvor alle kontorpakker som brukes, må ha OpenDocument 1.0 som standard lagringsformat.

I forrige uke kunne Jeff Bell, programsjef innen Microsoft Office-gruppe, avsløre at den kommende kontorpakken også skal kunne eksportere til formatet som tidligere ble kalt Metro. Dette formatet heter nå offisielt XML Paper Specification, eller XPS. Dette skriver Bell i hans egen blogg.

Formatet er, som navnet forteller, basert på XML og skal fungere som et elektronisk papirformat for utveksling av dokumenter som ikke skal endres. Det er altså snakk om et enveis, sideinndelt eksportformat som skal kunne gjengi innhold fra alle Office-applikasjonene. Formatet skal være applikasjons- og plattformuavhengig, men det er blitt diskutert heftig hvor åpen Microsoft til syvende og sist vil gjøre formatet.

    Les også:

XPS vil i motsetning til Office Open XML-formatene som Office 12 skal ha som standard lagringsformat, ikke forsøke å gjengi all informasjonen som ligger i et Office-dokument. Det bygger likevel på den samme dokumentstrukturen, Open Packaging Conventions, som de nye Office-filformatene. Dette betyr XML-innhold lagret i en Zip-container.

XPS skal ifølge Bell også fungere godt i samspill med andre Microsoft-teknologier, inkludert Microsoft Information Rights Management (IRM). Formatet, som skal være spesielt egnet for utskrift, skal også støtte funksjonalitet som ikke er egnet for utskrift, for eksempel fungerende hyperlenker, søk, representasjon av transparens og gradienter, dokumenter for funksjonshemmede og tilgangskontroll.

Bell lover at formatet er så åpent og godt dokumentert at det er mulig for enhver å utvikle sin egen XPS-leser.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.