BEDRIFTSTEKNOLOGI

Office 2010 uten full OOXML-støtte

Kan ikke lage dokumenter i henhold til ISO-standarden.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. apr. 2010 - 11:19

Microsoft har forpliktet seg til å implementere den ISO-standardiserte utgaven av Office Open XML (OOXML), som godkjent i november 2008. Det har vært ventet at dette ville skje i Office 2010.

Office 2010 skal lanseres en måned, men tester av betaversjonen viser at OOXML-støtten ikke er på plass. Det vil si, det er støtte for den originale ECMA-versjonen, men denne ble opprinnelig avvist av ISO. Først da en rekke endringer var kommet på plass, ble OOXML godkjent som en ISO-standard (ISO/IEC 29500).

Dette skriver Alex Brown, leder i ISOs underkomité for informasjonsbeskrivende språk (WG 1) i et blogginnlegg.

- Forhåndsutgaven av Office 2010 støtter ikke den godkjente Strict-varianten av OOXML, men det samme formatet som det globale fellesskapet avviste i september 2007, og deretter satt til ikke å bli brukt i nye dokumenter - Transitional-varianten. Microsoft opptrer som om JTC 1-standardiseringsprosessen aldri fant sted, og bruker teknologier som VML i et nytt produkt som selv standardteksten beskriver som uønsket og inkludert kun av historiske årsaker, skriver Brown.

Han viser til at Office 2010 Beta feiler selv i enkle, navngitte valideringstester, og at dette først og fremst skyldes at ikke-korrigerte problemer i teksten. Brown mener det er bekymringsfullt at amatørers første tester avdekker problemer som Microsofts kvalitetssikringsprosess har oversett.

Brown skriver dessuten at det virker som om at ECMA har avsluttet alle proaktive forsøk på å forbedre teksten og i stedet lar en håndfull nasjonale eksperter streve med denne aktiviteten.

- Det ser ut for meg at Microsoft/Ecma mener at 95 prosent av arbeidet er gjort for å sikre at standarden er brukbar og relevant. Men når man ser på teksten, anser jeg det mer som at 95 prosent gjenstår å bli gjort, siden den fortsatt er full av defekter, skriver Brown.

I går kom Microsofts Doug Mahugh med et svar til Browns innlegg. Kort fortalt skriver han at full støtte for OOXML Strict vil komme senest i Office 15, altså versjonen etter Office 2010. Med utgangspunkt i Microsofts vanlige utgivelsestakt, kan dette være så mye som tre år fram i tid.

Ifølge Mahugh avsluttet Microsoft planleggingen av Office 2010 før arbeidet med ISO-utgaven av OOXML var ferdig. Selskapet skal i ettertid likevel ha valg å implementere full støtte for ISO/IEC 29500 Transitional og lesestøtte for Strict. Støtten for å lese Strict-baserte filer skal også gjøres tilgjengelig for Office 2007 SP2 gjennom et tillegg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.