BEDRIFTSTEKNOLOGI

Office 97 - virusfare

Antivirusleverandørene fikk Microsofts nye Office 97 filformat for sent til å få ferdig virusprogramvare. - Selv om Office 97 har innebygd virusbeskyttelse, er brukere sårbare overfor nye Excel- og Word-makrovirus, forteller Mikko Hermanni Hyppönen, supportsjef hos Data Fellows OY.

Jens Kanden
28. jan. 1997 - 13:00

Det meldes om at tidlige brukere av Office 97 bare har Microsofts innebygde og begrensede beskyttelse mot makrovirus. Produsentene av antivirusprogramvare fikk nemlig spesifikasjonene til det nye filformatet for sent.

- Microsoft Office 97 har en radikalt endret filstruktur og ingen av programvareprodusentene har fått spesifikasjonene i tide til å lage virusprogramvare som oppdager Office 97 makrovirus, forteller tekniker Albert Rognan hos PDI Consult AS, som distribuerer virusskanprogrammet F-PROT PRO.

Mikko Hermanni Hyppönen.
Mikko Hermanni Hyppönen.

- På grunn av det endrede filformatet må alle virusprogramprodusenter skrive om sine makro-skannere, forteller Mikko Hermanni Hyppönen, supportsjef hos den finske produsenten av F-PROT PRO, Data Fellows OY. Vi jobber intenst med saken og regner med å ha makrovirusbeskyttelse for Word makrovirus i F-PROT-PRO 2.26 som vi slipper i slutten av februar. Beskyttelse for Excel kommer noe senere, i henhold til Hyppönen.

- Pr. idag er det ikke oppdaget Office 97-filer infisert med nye makrovirus. Office 97 inneholder to nivåer med beskyttelse. For det første er det en generell makrodetektor som gir beskjed om at et dokument inneholder en makro. Deretter er det virusbeskyttelse i konverteringsprogrammet fra Word 6 og Word 7 filer til det nye formatet som beskytter mot de meste kjente makrovirus, fortsetter Hyppönen.

- Når det gjelder nye virus skrevet for den nye Office 97-filstrukturen, finnes det pr. idag ingen beskyttelse, avslutter Hyppönen.

Symantec annonserte 23. januar beskyttelse mot virus i den nye Office 97 filstrukturen og virus skrevet i Visual Basic 5.0 makrospråk, i programvare selskapet gir ut 3. mars '97. Symantec melder om at det er dokumentert 210 makrovirus pr. januar '97, en voldsom økning fra 42 registrerte virus i august '96. Av disse er 205 Word-virus og 5 Excel-virus.

- Microsoft legger mye ressurser i å bekjempe virus og finne løsninger når de måtte oppstå. Vi lager patcher og renserutiner og gjør dem tilgjengelig blant annet gjennom Internett, forteller Peter Wihman i markedsavdelingen hos Microsoft AB i Sverige. Jeg kan ikke svare på hvorfor ingen av 3. parts antivirusleverandører hadde produkter klare ved lansering av Office 97, men selvfølgelig beklager jeg dette. Allikevel vil jeg si at den innebygde viruskontrollen som for første gang er bygd inn i Office, viser at vi tar problemet svært alvorlig. Her i Norden vil vi sannsynligvis unngå problemet, fordi Office 97 kommer først i april, når det skulle være flere antiviruspakker på markedet, avslutter Wihman.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.