Office er klar for iPad

Kanskje Microsofts viktigste lansering på mange år.

Office er klar for iPad
Microsoft Office for iPad skal være lett å kjenne seg igjen i, både for iPad-brukere og eksisterende Office-brukere. Bilde: Microsoft

Satya Nadella arrangerte i kveld, norsk tid, sin første pressekonferanse etter at han ble toppsjef i Microsoft for 52 dager siden. Allerede i forkant av pressekonferansen var det klart at den første og fremst ville dreie seg om lanseringen av Microsoft Office for iPad. Enkelte har gått så langt som å kalle dette for den viktigste produktlanseringen til selskapet på mange år. Det dreier seg i alle fall om et vendepunkt i selskapets historie. Nadella lovet nemlig at Microsofts kunder i framtiden skal kunne kjøre selskapet programvare på den plattformen de ønsker å bruke.

Selve presentasjonen av Office for iPad var det Julia White som stod for. Hun fortalte at selv om også disse variantene av applikasjonene – Word, Excel og PowerPoint – har et «ribbon»-basert brukergrensesnitt, så dreier det seg ikke om Windows-applikasjoner som har blitt flyttet iOS. Applikasjonene skal være spesielt laget for passe til dagens iPad-brukeropplevelse og er tilgjengelige på 29 språk.

White demonstrerte at mye av funksjonaliteten som tilbys i Windows-utgaven, også er tilgjengelig i iPad-utgaven, men tilpasset for berøring i stedet for bruk av mus og tastatur. Hva som eventuelt mangler, ble det ikke sagt noe om. Men det finnes flere detaljer i dette dokumentet.

Microsoft Office for iPad tilbys etter en «freemium» prismodell. Gratisversjonen gjør det mulig for brukerne å lese dokumenter og å vise presentasjoner. Men man må betale for å få redigeringsmuligheter. I praksis betyr det at man må ha et Office 365-abonnement.

Det ble opplyst under pressekonferansen at applikasjonen skulle gjøres tilgjengelig i App Store klokken 19 norsk tid, men lenken som er oppgitt, godtas foreløpig ikke av iTunes.

Det som ikke ble nevnt under pressekonferansen, men i dette blogginnlegget oppgis det at Office Mobile for iPhone og Android-telefoner nå tilbys gratis. Tidligere har man måtte være Office 365-abonnent for å kunne bruke Office Mobile for disse plattformene, men det skal ikke lenger være tilfellet. Det ser dog ut til at den nye Android-utgaven ikke har blitt rullet ut til alle deler av Google Play ennå. Den nye iOS-utgaven er derimot tilgjengelig.

Microsofts nye toppsjef, Satya Nadella,  forklarte under pressekonferansen at han kan telle, selv om han sier at både mobil og nettsky må komme først. Årsaken er at han mener at de to er så avhengige av hverandre.
Microsofts nye toppsjef, Satya Nadella, forklarte under pressekonferansen at han kan telle, selv om han sier at både mobil og nettsky må komme først. Årsaken er at han mener at de to er så avhengige av hverandre. Bilde: Micrsoft

Administrasjon

White og Nadella avduket også en større pakkeløsning som har fått navnet Microsoft Enterprise Mobility Suite. Ifølge Nadella handler denne om å temme kompleksiteten som oppstår i forbindelse med mangfoldet av enheter som bringes inn i bedriftene, ved å tilby administrasjon av både identiteter, enheter, applikasjoner og databeskyttelse fra nettskyen.

White viste fram forbedringer til Windows Intune som blant annet gjør det mulig å lage en bedriftsintern applikasjonsportal til Android-enheter. Den skal også ha støtte for Samsungs Knox-plattform, gi «Remote to My PC»-egenskaper til Android- og iOS-enheter, samt støtte neste oppdatering av Windows Phone.

Azure Active Directory Premium skal på sin side levere nettskybasert identitets- og tilgangskontroll med «single sign-on» til mer enn tusen forskjellige SaaS-applikasjoner (Software as a Service), selvbetjeningsverktøy for brukere, samt ta i bruk maskinlæringsteknikker i forbindelse med sikkerhetsrapportering og deteksjon av uregelmessigheter.

Enterprise Mobility Suite og de underliggende produktene og forbedringene vil bli tilgjengelig i løpet av perioden fram mot 1. mai.

    Les også: