JUSS OG SAMFUNN

Office-formatets fremtid kan avgjøres i dag

Standard Norge skal diskutere Office-formatets fremtid i Norge.

22. aug. 2007 - 08:34

Fornyingsminister Heidi Grande Røys kan utløse en revolusjon for bruk av åpen kildekode og Microsoft Office. Microsoft har i dag et nesten-monopol på fremstilling av dokumenter og mange brukere har ikke valgt aktivt - de må bruke det de andre har valgt - Microsoft Office.

Dette nesten-monopolet kan i dag brytes opp, for senere i dag skal Norsk Standard diskutere innspillene om Microsofts nye dokumentformat OpenXML. Det kan bli en heftig diskusjon. Mange har kommet mot sterke innsigelser mot å godkjenne Microsofts format.

- Det er vel 20 A4-ark med innspill som skal diskuteres, sier Shahzad Rana, Microsofts innleide representant, til digi.no.

Han forteller at det er IBM som har kommet med flest innsigelser.

Røys avgjorde tidligere i våres at bare vedtatt standard-formater kan brukes i offentlig sektor, og foreløpig er det bare ODF-formatet som Open Office bruker som er godkjent. Microsoft er i praksis avhengig av å få sitt format godkjent, for å unngå at store deler av offentlig sektor bytter kontorstøttesystem.

Microsofts motstandere er svært negative til det nye formatet, og de hevder blant annet at det ikke egner seg fordi det er fullt av henvisninger til tidligere formater.

    Les også:

Microsoft Office kan lagre til ODF, men skulle Microsoft få et nei, kan store deler av offentlig sektor velge å bruke gratis-pakken OpenOffice i fremtiden. Og dersom offentlig sektor sprer bruken av ODF, vil de presse mange av sine partnere til å gjøre det samme.

Selve avstemningen skjer 2. september.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.