Office-konkurrent rett i nettleseren

Men Quickoffice blir ikke en tradisjonell webapplikasjon.

Office-konkurrent rett i nettleseren
Google er i ferd med å utvikle en versjon av Quickoffice som kan kjøres i nettleseren Chrome og dermed også på Chromebooks som denne fra Samsung. Bilde: digi.no

Salget av tradisjonelle pc-er faller stadig. Samtidig har det vokst fram flere produktgrupper som – til tross for noe enklere funksjonalitet – i stor grad dekker det daglige behovet til mange tidligere pc-brukere, i alle fall i hjemmet.

Nettbrett og smartmobiler er de viktigste av disse produktene, men også Chromebooks, som er basert på Googles Chrome OS. Samsung Chromebook har vært helt i toppen av salgslistene til Amazon i flere måneder.

En utfordring med Chrome OS er at de i bare begrenset grad støtter visning og redigering av de nyere Microsoft Office-formatene – i alle fall dersom man skal benytte Googles egne produkter. Dette går også fram av et intervju med Bjørn Venn som digi.no publiserte tidligere i dag. Venn er IT-rådgiver og prosjektleder i Akershus fylkeskommune. Men en løsning på dette kan ventes allerede om noen måneder.

Quickoffice

I juni i fjor ble det kjent at Google hadde kjøpt selskapet og produktet Quickoffice, som er én av de mest utbredte kontorpakkene for mobile enheter. Denne tilbyr avansert støtte for behandling av Word-, Excel- og Powerpoint-filer.

Under lanseringen av Chromebook-modellen Pixel i forrige uke, fortalte Sundar Pichai, som er Googles Chrome-sjef, at Quickoffice skal gjøres tilgjengelig for Chrome og Chrome OS. Dette skriver TechCrunch. Dette skal gjøres innen tre måneder, noe som tyder på en lansering i forbindelse med utviklerkonferansen Google I/O.

NaCl

I motsetning til Google Docs og andre webapplikasjoner som i dag kan kjøres i Chrome OS, er Quickoffice en mobilapplikasjon som ikke er basert på webteknologier. For å gjøre denne tilgjengelig for Chrome og Chrome OS, tar Google i bruk selskapets Native Client-plattform (NaCl), som er innebygd i Chrome. Denne gjør det mulig å kjøre systemspesifikke applikasjoner i nettleseren.

NaCl er utgitt som åpen kildekode med en lite restriktiv BSD-lisens, noe som gjør at teknologien er tilgjengelig også for andre nettleserleverandører. Men både Mozilla og Opera har tidligere uttrykt stor skepsis til teknologien, som nok har mer felles med plugins enn med webstandarder å gjøre.

Det er uklart om Quickoffice for Chrome vil tilbys gratis. Google tilbyr i dag Quickoffice som mobilapplikasjon for omkring 100 kroner, avhengig av versjon. Kunder med Google Apps for Business-abonnement har derimot fri tilgang til applikasjonen, som finnes til Android og iOS.

    Les også: