RESULTATERFINANS

Office og Windowsblir billigere

For mange kunder sa nei til nye vedlikeholdsavtaler, innrømmer Microsoft. Selskapet kutter prisene dramatisk - men ikke for alle.

2. juni 2003 - 11:27

Før helgen offentliggjorde Microsoft endringer i sin svært kompliserte lisenspolitikk. For uinnvidde er endringene vanskelig å forstå, men de innebærer ganske omfattende priskutt - for de ansatte, men kanskje ikke alltid bedriftene.

Microsofts lisensregelverk er svært innfløkt, men målet er klart - å øke antall kunder som raskt oppgraderer til de siste versjonene av Microsofts produkter. For etter hvert som Office og Windows har blitt modne produkter, kunne mange ønske å beholde det de har installert og lært seg, noe som er lite lønnsomt for Microsoft.

digi.no har derfor fått en forklaring på de eksisterende og nye reglene av lisensansvarlig i Microsoft Norge, Kjetil Flinterud. Slik virker systemet og priskuttene:

Tidlig på 1990-tallet kunne du kjøpe programpakker som Office og oppgradere dem når du ville. Men i 2001 kuttet Microsoft ut denne muligheten. Har du kjøpt en enkelt pakke av for eksempel Office eller Windows, kan den ikke oppgraderes - du må kjøpe helt ny.

Med mindre du har inngått en såkalt vedlikeholdsavtale, noe Microsoft kaller Software Assurance. Denne avtalen koster 25 prosent av prisene for de fulle pakkene du ellers ville kjøpt og bedrifter må inngå avtalen når de kjøper nye Office-pakker - man kan ikke inngå de senere.

Store bedrifter må inngå slike avtaler for alle sine brukere, mens små og mellomstore bedrifter kan velge hvilke maskiner de skal oppgradere.

Blant annet har Telenor sagt nei til Microsofts vedlikeholdsavtaler og bestemt seg for å beholde sine eldre Windows og Office-lisenser. Og de er ikke de eneste. Hadde dette bredd seg, vil det ha rammet Microsoft i hjertet - det er få nye brukere i verden - selskapet lever av å oppgradere sine eksisterende brukere.

- Vi så et fall i antallet bedrifter som fornyet vedlikeholdsavtalene. Derfor har vi innført nye regler som gjør tilbudet mer attraktivt, sier Flinterud rett ut til digi.no.

Flinterud medgir at for mange fungerer eldre Windows og Office-versjoner bra og de har utsatt oppgraderingene

- 80 prosent av de store bedriftene i Norge har inngått vedlikeholdsavtaler med oss, men tallet er lavere blant alle de små og mellomstore bedriftene, forteller Flinterud.

De nye reglene trer i kraft i september - Microsoft må varsle endringer tre måneder i forveien.

Den største endringen er at bedrifter som inngår vedlikeholdsavtale kan la sine ansatte bruke produktene gratis hjemme. I dag må ansatte selv eller bedriften kjøpe fulle lisenser for sine hjemme-PC-er til tross for at lisensene på jobben ikke brukes på kvelden.

Endringene kan spare mange bedrifter for store summer, men for mange andre vil ikke dette bety noe. Spørsmålet er om man har utstyrt sine ansatte med hjemme-PC.

Besparelsene blir størst for bedrifter som har inngått avtaler som gir alle ansatte hjemme-PC-er, slik blant annet Statoil har gjort.

I tillegg innfører de nye reglene en rekke mindre endringer, men disse har liten betydning for de fleste bedrifter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra