Abonner
FORBRUKERTEKNOLOGI

Office Online + OneDrive

PC og Windows er overflødig. Microsoft-konto er alt man trenger.

Office Online og OneDrive bekrefter Microsofts hengivenhet til nettjenester. Skjermdumpen er hentet fra en Windows 7-pc med Chrome som standard nettleser. Grensesnittet er gjenkjennelig.
Office Online og OneDrive bekrefter Microsofts hengivenhet til nettjenester. Skjermdumpen er hentet fra en Windows 7-pc med Chrome som standard nettleser. Grensesnittet er gjenkjennelig.

Lagringstjenesten er døpt om fra SkyDrive til OneDrive. OneDrive er gjort tilgjengelig for Android i tillegg til Windows og iOS. Nettutgaven av Office-pakken er døpt om fra Office Web Apps til Office Online. Den kan kjøres i enhver nettleser.

Med opptil sju gigabyte lagring er tjenestene gratis: Det kreves en Microsoft-konto, som også gir tilgang til Skype.

En gratis konto hos Microsoft lar deg altså kjøre Office-applikasjonene Word, OneNote, PowerPoint og Excel i en vilkårlig valgt nettleser uavhengig av underliggende operativsystem, på pc, brett eller mobil. I nettleseren får man også verktøy for å håndtere filer, e-post, kontakter og avtaler.

I tillegg leveres flere av disse verktøyene, for eksempel OneNote (notat-applikasjon med lagring i nettskyen) og OneDrive (filhåndtereren som lagrer i Microsofts nettsky), som gratis apper til de store mobilplattformene. Disse appene samarbeider med andre, også fra uavhengige leverandører. Et Word-dokument som vises i Android-mobilens OneDrive-app, åpnes, leses og redigeres i Office-kompatible Word To Go.

Bruksmulighetene Office Online gir, er svært omfattende, ikke minst fordi gratistjenestene også gjør det mulig å dele og samarbeide i felles dokumenter, i sanntid.

Felles for OneDrive og Office Online er at de framstår som plattformuavhengige tjenester.

De kan brukes uavhengig av Windows. Microsoft ser ut til å ha erkjent at Windows kan ikke være overalt. Brukere av Windows-pc-er kan ikke tvinges til Windows på sine brett og mobiltelefoner. De fleste av dem velger konkurrerende plattformer. OneDrive og Office Online er fornuftige svar på dette faktum. De gjør tjenestene tilgjengelig, overalt.

Dette skyver konkurransen mellom Google og Microsoft et hakk opp: Ikke Android og Chrome mot Windows, men Microsoft-tjenester mot Google-tjenester: OneDrive mot Google Drive, Office Online mot Google Docs, Office 365 mot Google Apps for Business. Betaling kommer der forbruker eller bedrift krever mer: Større lagringsplass, mer funksjonalitet eller en form for tjenestegaranti. Det gjelder å få den potensielt betalende kunden hektet gjennom gratisutgaven.

Funksjonaliteten innebygget i OneDrive illustrerer Microsofts tilnærming til dette: Lagringsplassen som er gratis er 7 gigabyte, mot 15 gigabyte for Google Drive. Microsoft lokker både med nye funksjoner, og med et lojalitetsprogram som kan mer enn doble gratislagringen.

Et eksempel på dette er bildehåndtering: OneDrive har innebygget OCR-funksjonalitet: Tekst som opptrer på et bilde leses og tolkes, og lagres i OneDrive som metadata tilknyttet bildet. Mobilappen kan innstilles til automatisk å lagre i OneDrive alt man knipser med telefonen.

En måte å bruke dette på: Ta bilder av vinflasker du har gode erfaringer med. De lagres automatisk i OneDrive, og derfra er alle etikettene søkbare.

Bildehåndteringen i OneDrive gir også ulike måter å sortere bilder på, og gir anledning til å dele bilder med sosiale medier, uten å forlate OneDrive-appen. Appen gir god oversikt over hva som er delt, og med hvem.

OneDrive markedsføres under slagordet «ett sted for alt i livet ditt». Det gis rom for flere roller. Om man vil, kan man opprette flere Microsoft-kontoer, en for hver OneDrive-rolle. Det er videre et klart skille mellom ens private OneDrive og OneDrive til arbeids- eller oppdragsgiver, og det er fort gjort å bytte mellom dem.

På sikkerhetssiden har Microsoft for lengst innført kryptering av all dataoverføring fra bruker til Microsoft, og nylig også all overføring mellom selskapets datasentraler.

Selskapet forsikrer at de på sikt også vil kryptere alle lagrede data. Da gjenstår kryptering av lokal lagring: I Windows håndteres det gjennom Bitlocker, en mulighet mange forbrukere og bedrifter overser. Totrinns autentisering til OneDrive er også mulig.

OneDrive er i utgangspunktet standardlagringsområde for pc-er med Windows 8. Når tjenesten samtidig er tilgjengelig på flere mobilplattformer, tror Microsoft det kan oppmuntre flere uavhengige utviklere til å legge opp OneDrive som standard lagring for sine applikasjoner. En som skal være i ferd med å gjøre dette, er Idea Sketch, et skisseverktøy tilgjengelig for Windows, iOS og Android.

OneDrive og Office Online gjenspeiler reorienteringen Microsoft gjennomgår, illustrert i slagordet «Devices and Services». Rike tilbud er i ferd med å oppstå, og interessante kombinasjoner: OneDrive er for eksempel også tilgjengelig fra spillmaskinen Xbox. Lei av å spille? Bla opp i fotoalbumet i stedet.