Office-tilpasset web-lagring klar i beta

Registrerte brukere får nå tilgang til en beta av Microsoft «Office Live Workspace».

Office-tilpasset web-lagring klar i beta

Registrerte brukere får nå tilgang til en beta av Microsoft «Office Live Workspace».

I begynnelsen av oktober kunngjorde Microsoft en ny tjeneste, døpt «Office Live Workspace» (OLW). Hensikten med denne tjenesten er å tilby lagring av dokumenter i private mapper på web, direkte fra Office-programmer som Word og Excel. Mappene kan være strengt personlige, eller deles med andre.

    Les også:

Tjenesten er ennå ikke allment tilgjengelig. Til å begynne med måtte man være med på et «early adopter»-program for å kunne prøve den ut.

Mandag meldte Microsoft at de utvider tilgangen til en beta-utprøving av Office Live Workspace: Kravene som stilles nå, er at man må være bosatt i USA, og at man registrerer seg på tjenestens nettsted.

Kirk Gregersen, som er ansvarlig for Office forbruker- og småbedriftsprodukter fra Microsoft sentralt, sier til Microsofts pressetjeneste at brukere utenfor USA vil få tilgang til Office Live Workspace tidlig i 2008. Tjenesten vil etter hvert gjøres tilgjengelig på flere språk.

Tjenesten beskrives som såre enkel i bruk: OLW-mappene som man har tilgang til, vises i PC-en på samme måte som alle andre filmapper fra den lokale disken eller på lokalnettet. Det eneste som kreves av PC-en, er at den har Internet Explorer eller Firefox som nettleser. Dette gjelder også for brukere med en Macintosh-maskin. Strengt tatt trenger man heller ikke Microsoft Office for å bruke OLW, presiserer Gregersen. Antakelig innebærer dette at ethvert kontorprogram som er tilstrekkelig tilpasset Windows eller MacOS til at det forholder seg korrekt til operativsystemets mappe- og filsystem, vil gi den samme enkle opplevelsen av OLW.

En av de store fordelene med OLW oppgis å være at man slipper å sende et dokument som vedlegg til e-post dersom man vil gjøre det tilgjengelig for en bestemt gruppe.

I stedet oppretter man en OLW-mappe, gir alle i gruppen tilgang til mappen, og sender et lite rundskriv – eller en lynmelding – om at dokumentet nå er tilgjengelig. Gruppedeltakerne vil alltid måte arbeide mot det samme eksemplaret av dokumentet, og det blir enklere for den som skal redigere det endelige utkastet enn om vedkommende hadde måttet forholde seg til ørten ulike eksemplarer med hver sine anmerkninger.

Tilgangen til OLW-mapper styres av Windows Live ID. Det innebærer at alle brukere må bruke en slik ID for å få tilgang til tjenesten. Den som oppretter en mappe eller dokument kan selv bestemme hvem som skal ha rett til å lese eller redigere dokumentet. Man kan anta at rettighetene følger dokumentet: Det vil ikke være nok å kopiere dokumentet til en annen mappe for at andre skal kunne lese eller redigere det.

Gregersen forteller ellers at Microsoft har ordninger på plass for å hindre at OLW misbrukes til å spre virus eller andre former for ondsinnet kode.

Microsoft har opprettet et forum der beta-brukerne kan melde om sin erfaring med OLW. Tilbakemeldingene sammenfattes av utviklerne med tanke på å forbedre det endelige produktet. Gregersen peker på at Office i dag har rundt 500 millioner brukere, og at OLW kan bli det største initiativet for en enkel samarbeidsordning på web.

Til toppen