BEDRIFTSTEKNOLOGI

Offisiell lansering av hjørnesteinene i Microsoft .Net

Microsoft betegner lanseringen av Visual Studio.Net og .Net Framework som den mest betydningsfulle i ".Net-æraen" hittil.

14. feb. 2002 - 10:25

Utviklingsverktøyet Visual Studio.Net og Microsofts rammeverk for kjøring av web-tjenestebaserte applikasjoner .Net Framework, har vært omtalt siden november 2000. Visjonene har vært kjent siden våren 2000, da Microsoft innledet sin store globale offensiv for å trekke utviklere til de nye prinsippene for applikasjonsutvikling og -kjøring. Forhåndslanseringer har vært arrangert rundt om i verden, for eksempel i Stockholm i forrige uke da Bill Gates ble kåret til æresdoktor.

 

I går arrangerte Microsoft en storstilt offisiell lansering i San Francisco, under merkelappen VSLive! 2002. Bill Gates holdt den ene hovedtalen, mens stjerneutvikler Anders Hejlsberg holdt den andre. Begge er fortsatt tilgjengelige i videoopptak fra Microsofts nettsted.

Hensikten med Visual Studio.Net og .Net Framework er å tilby integrerte utviklingsverktøy og et kjøremiljø for XML-baserte web-tjenester. En web-tjeneste - "web service" - er en programsnutt med avgrenset funksjonalitet, som gjøres tilgjengelig for andre applikasjoner over web. Eksempler er bordbestiling til en restaurant, kredittsjekk, oppslag på aksjekurs og så videre. Parallelt med sitt store engasjement for å fremme web-tjenestestandarder som Simple Object Access Protocol (SOAP), Universal Description, Discovery and Integration (UDDI) og Web Services Description Language (WSDL), har Microsoft arbeidet hardt for å tilby verktøy og et kjøremiljø for å hekte web-tjenester til Microsofts egen plattform.

Microsoft markerte seg også nylig som initiativtaker til et bredt anlagt bransjesamarbeid, Web Services Interoperability Organization eller WS-I, som skal sørge for at web-tjenester utviklet med utgangspunkt i ulike plattformer skal innfri de kompatibilitetskravene som den nye teknologien forutsetter.

Microsoft betrakter web-tjenester som selve framtiden for programvarebransjen. Bill Gates sa at Visual Studio.Net og .Net Framework er blant "Microsofts viktigste produkter noensinne". Lokale lanseringer av produktet skjer i 150 byer verden over, med 125.000 utviklere til stede. Beta<utgavene til de nye produktene er fordelt i 3,5 millioner eksemplarer, og mer enn 350.000 kunder har mottatt pakker med den endelige versjonen som ble gjort tilgjengelig i forrige måned. Minst 200 .Net-bøker for utviklere skal være publisert. Blant høyt profilerte brukere som Gates og Microsoft nevner spesielt i forbindelse med Visual Studio.Net er Autodesk, Borland, Computer Associates, Groove Networks, L'Oreal, Macromedia, Merrill Lynch og IBM. Sistnevnte skal blant annet bidra til at DB2-programvare gjøres tilgjengelig fra Visual Studio.Net, som ledd i noe Microsoft kaller VSIP - Visual Studio .Net Integration Program.

I tillegg til hovedverktøyet og kjøremiljøet, har Microsoft sluppet verktøy for web-tjenester til BizTalk Server 2002 og SQL Server 2000.

Visual Studio.Net leveres i tre varianter - Professional, Enterprise Developer og Enterprise Architect, priset offisielt til henholdsvis 1079, 1799 og 2499 dollar.

Microsofts web-tjenesteverktøy og miljø konkurrerer mot Java-baserte tilbud fra blant andre IBM, BEA, Oracle og Sun. En outsider fra fellesskapet for åpen kildekode, The Mind Electric, skal ifølge norske utviklere ha kommet lenger enn de store innen Java-verktøy for web-tjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.