BEDRIFTSTEKNOLOGI

Offisielt at Apples nye Darwin støtter Intel-prosessorer

Apple har lansert Darwin 1.0, kjernen i den nye Mac OS X, og gjort den gratis tilgjengelig på Internett. Darwin har også støtte for Intel-prosessorer.

7. apr. 2000 - 09:31

Versjonen som nå er gjort tilgjengelig, kan bare kjøres på Macintosh. Det advares at bare kompetente utviklere bør prøve seg. Det er også utgitt en liste over forholdsvis kurant maskinvare i Apple-verdenen, blant annet visse FireWire-utgaver på G3 og G4, som Darwin 1.0 ikke støtter.

Intel-støtten i Darwin 1.0 karakteriseres som "uutviklet" ("rudimentary") i et åpent brev fra Apples prosjektleder Ernest Prabhakar. Darwin utgis som åpen kildekode.

Prabhakar oppfordrer alle utviklere til å lage utvidelser, rette på feil og bidra til at Darwin kan utvides til et fullverdig system også på Intel-plattformen. Han garanterer at alle bidrag og utvidelser vil være kompatible med framtidige utgaver av Mac OS X. Prabhakar retter en spesiell takk til blant andre Wilfredo Sanchez, mannen hvis offentlige dagbok om Darwin bekreftet at systemet har ambisjoner om å gjøre seg gjeldende på Intel-plattformen (se artikkelen Apple revurderer Mac OS som alternativ på Intel-PC-er).

For å støtte utviklerne er det opprettet et eget nettsted for Darwin. Her tilbys informasjon og kode.

Den offisielle lanseringen av Darwin skjedde 5. april på Internet World-messen i Los Angeles. Det skal allerede være flere ti tusener registrerte Darwin-utviklere.

Darwin bygger på FreeBSD og Mach 3.0. Den offisielle pressemeldingen fra Apple bekrefter at den er "prosessoruavhengig og bygget for PowerPC- og Intel-plattformene".

Darwin-nettstedet gjør rede for de første uavhengige installasjonserfaringene. Det anbefales å lese dem før du forsøker deg.

Les mer om Darwin om Mac OS X:


Apple revurderer Mac OS som alternativ på Intel-PC-er
Apple gjør programvare til brukskunst
Bortenfor boksen lokker Internett og et nytt brukermiljø
US Army kaster WinNT og kjøper MacOS

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.