KARRIERE

Offisielt: Microsoft sier opp 7.800

Hele verdien av Nokia-oppkjøpet blir også skrevet ned til null.

Microsofts toppsjef Satya varslet i fjor at 18.000 måtte sies opp. Nå melder New York Times at selskapet straks skal kunngjøre at enda flere mister jobbene sine.
Microsofts toppsjef Satya varslet i fjor at 18.000 måtte sies opp. Nå melder New York Times at selskapet straks skal kunngjøre at enda flere mister jobbene sine. Bilde: (c) Daniel Schnettler/dpa/Corbis/All Over Press
8. juli 2015 - 14:41

OPPDATERT: Microsoft har akkurat bekreftet at det blir store nedbemanninger i mobildivisjonen.

Hele 7.800 stillinger forvinner, primært fra avdelingen som lager Windows Phone-maskinvare.

I en kunngjøring gjør Microsoft det klart at de tar en nedskrivning på 7,6 milliarder dollar knyttet til oppkjøpet av Nokias mobildivisjon.

Det er ganske oppsiktsvekkende.

Det bokførte tapet er større enn det Microsoft betalte for det som en gang var Finlands teknologieventyr, som de kjøpte for 7,2 milliarder dollar.

I tillegg til dette vil Microsoft belaste regnskapet med ytterligere mellom 750 til 850 millioner dollar i såkalte restruktureringskonstader, eller på godt norsk sluttpakker og vedlag til de som blir sagt opp.

- Vi beveger oss vekk fra en strategi om å utvikle en enkeltstående mobil-forretning, til å utvikle og skape et levende Windows-økosystem inkludert vår egen familie av enheter. På kort sikt skal vi få en mer effektiv og fokusert mobilportefølje, samtidig som vi skal bevare muligheten for å drive nyskapning innen mobilitetet på lengre sikt, sier toppsjef Satya Nadella i kunngjøringen.

Det heter seg også at:

«basert på de nye planene, så var utsiktene for Phone Hardware-segmentet under det vi opprinnelig forventet».

Hva dette betyr for Windows Phone som plattform virker uklart. Microsoft har i svært liten grad maktet å få andre mobilprodusenter til å ta i bruk operativsystemet deres.

Det Nadella bekrefter er at Microsoft fortsatt skal utvikle egne mobiltelefoner, men at de heretter vil fokusere på tre segmenter: forretningsbrukere, rimelige enheter, samt flaggskip. Det høres ut som det fremover vil bli langt færre Lumia-enheter som resultat, skriver The Verge.

 

(Resten av denne artikkelen er fra tidligere i dag:)

Microsoft planlegger nye tøffe kutt i staben. En kunngjøring er ventet i dag, skriver New York Times.

Disse oppsigelsene skal komme i tillegg til de 18.000 ansatte, som i fjor juli måned ble utpekt som overflødige.

Bakgrunn: 18.000 mister jobben i Microsoft

Lumia og maskinvare

Hardest rammet sist ble Nokias gamle mobildivisjon. Av de 25.000 ansatte Microsoft overtok etter oppkjøpet for 7,2 milliarder dollar, har om lag halvparten eller 12.500 mistet jobbene sine.

Kuttene nå ventes også å berørte medarbeidere som jobber med maskinvare, herunder Lumia-avdelingen som lager smartmobiler, samt også andre deler av Microsoft, ifølge avisen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Microsoft hadde globalt mer enn 118.000 ansatte ved utgangen av mars måned.

Enn så lenge er meldingene om nye kutt ikke bekreftet av selskapet. Talsmann Frank Shaw ønsket ikke å kommentere opplysningene overfor New York Times.

Lykkes ikke på mobil

At mobilsatsingen går dårlig er det derimot ingen tvil om. I forrige kvartal advarte Microsoft markedet om at de kan måtte skrive ned verdiene av Nokia-oppkjøpet.

Til høsten er det fem år siden Windows Phone 7 ble lansert. Verken den eller de påfølgende versjonene av plattformen har gitt Microsoft den posisjonen selskapet ønsker seg.

Markedsandelen til Windows Phone er globalt på 2,7 prosent, ifølge tall fra mai 2015 presentert av analyseselskapet IDC. Android ruver med sine 78,0 prosent foran iOS med 18,3 prosent.

Også fersk norsk statistikk fra svært utbredte apper gir et tilsvarende bilde.

Vanskelige beslutninger

Toppsjef Satya Nadella varslet for bare to uker siden, i et mye omtalt internt notat sendt til alle ansatte, at selskapet nå vil måtte ta noen vanskelige beslutninger.

Les saken: Varsler endringer, skal trolig kutte mislykkede satsinger

Få dager tidligere ble det kjent at Stephen Elops dager i Microsoft er talte. Den tidligere Nokia-toppsjefen ledet Microsofts divisjon for maskinvareenheter.

Hele denne divisjonen ble i en fersk reorganisering slått sammen med operativsystem-divisjonen, som igjen har fått tilbake sitt gamle navn Windows-divisjonen, under ledelse av Terry Myerson.

Hva alt dette betyr, og særlig for IT-gigantens maskinvare- og mobilsatsing fremover, er mer uklart. 

Microsoft har helt nylig også solgt deler av karttjenesten Bing Maps til Uber, samt i stor grad valgt å legge ned selskapets annonsevirksomhet.

Dette skjer samtidig med at Microsoft forbereder sin viktigste lansering på lenge, nemlig Windows 10-plattformen som vil rulle ut i etapper fra og med 29. juli. Les: Slik skal Windows 10 rulles ut.

Microsoft skal presentere regnskapet for sitt fjerde kvartal og fiskalåret 2015 som helhet tirsdag den 21. juli.

Les også: - Derfor har ikke Windows Phone lykkes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.