JUSS OG SAMFUNN

Også Brasil anker ISOs OOXML-vedtak

Nå har to store land offisielt bedt ISO revurdere godkjenningen av Microsoft-formatet.

30. mai 2008 - 10:27

I dag utløper fristen for nasjonale standardiseringsorganer å anke ISOs avgjørelse om å godkjenne det opprinnelig Microsoft-utviklede dokumentformatet Office Open XML (OOXML) som åpen internasjonal standard.

Tidligere denne uken ble det kjent at Sør-Afrika har protestert.

    Les også:

I dag skriver det sørafrikanske nettmagasinet Tectonic at også Brasil har levert en offisiell anke.

Tectonic gjengir hele brevet til ISO fra det brasilianske nasjonale standardiseringsorganet, Associação Brasileira de Normas Técnicas (ABNT).

ABNT begrunner sin anke ved å vise til at det ukelange møtet i Genève der nasjonale standardiseringsorganer skulle gjennomdiskutere utkastet til OOXML («BRM» for «ballot resolution meeting») i praksis var avskåret fra å trekke noen begrunnet konklusjon. De peker også på at ISO har brutt regelverket som krever at den fullverdige spesifikasjonen på en standard skal publiseres innen en måned etter vedtaket som gjør spesifikasjonen til en standard. Nå har det gått to måneder, uten at spesifikasjonene er publisert.

I brevet pekes det på at møteledelsen nektet ABNT fra å presentere et viktig forslag om tilordninger mellom OOXML og eldre binære formater. Forslaget ble presentert på konferansens første dag. Brasils representanter gikk med på at behandlingen skulle utsettes til konferansens siste dag. Da ble behandlingen avvist, under henvisning til tidsnød.

– Brasil merket seg at de fleste avgjørelsene tatt i løpet av BRM bygget på argumentet om tidsnød. Vår oppfatning er at dette er absolutt inkompatibelt med den typen avgjørelser som burde vært tatt i løpet av samlingen. Under møtet ble det også tatt avgjørelser under henvisning til at «vi må ha svar å gi til journalister». Vi tror mediedekningen av BRM ikke er så viktig som selve resultatene av møtet, heter det i brevet.

ABNT har en rekke kritiske bemerkninger til gjennomføringen av møtet, og kritiserer ISO for brudd på avstemmingsregler under BRM. De merker seg at 189 av 1027 bemerkninger fra nasjonale standardiseringsorganer ble diskutert på møtet, mens 838 ble avgjort ved avstemming uten diskusjon og etter tvilsom regelbruk.

Anker som dem fra Sør-Afrika og Brasil skal etter regelverket føre til at vedtaket blir lagt på is til ankene er behandlet. Siden ISO heller ikke har publisert spesifikasjonene til OOXML, kan man regne med at det kan ta svært lang tid før OOXML blir en gyldig internasjonal ISO-standard.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.