JUSS OG SAMFUNN

Også dansk EU-protest

Den danske regjeringen "sier nei til at EU bomber Internett i stykker for å beskytte musikerne", skriver Computerworld Danmark. EU-forslaget om å forby nettoperatørene lokal mellomlagring er ubalansert, mener regjeringen.

Øystein Kvistad
10. mars 1999 - 14:59

I likhet med norske Internettforum, som representerer de norske aksessleverandørene, akter heller ikke den danske regjeringen å sitte stille og se på at EU innfører regler som vil gjøre nettet både dyrere og langsommere å bruke.

digi.no skrev mandag at Promise - en medlemsorganisasjon for produsenter av interaktive medier i Sverige - norske Internettforum og IT-bransjens interesseorganisasjon KDL, protesterer høylytt mot EU-Parlamentets forslag om å forby operatørene lokal mellomlagring (caching) av Internett-sider (se pekere til relaterte saker nedenfor eller i margen til høyre).

Vedtaket vil føre til et voldsomt press på de internasjonale datalinjene og dermed til tregere nettforbindelser og høyere priser for sluttbrukerne.

Foruten en internettbransje i harnisk, reagerer også den danske regjeringen nå på EU-forslaget.

Kontorsjef Johannes Nørup-Nielsen i det danske Kulturdepartementet sier til Computerworld Danmark onsdag at risikoen for å ødelegge Internett kun er ett av mange problemer i forslaget EU-politikerne vil ha gjennomført.

"Balancen i forslaget er gået fløjten", sier Nørup-Nielsen, som konstaterer at rettighetshaverne samlet sett står meget sterkt i forhold til forbrukerne.

Nørup-Nielsen er Danmarks EU-forhandler i spørsmålet om digital opphavsrett. Overfor Computerworld Danmark slår han fast at EU-Parlamentet harmoniserer i langt større grad enn det digital kopiering krever. Han peker på at det ikke bare er tjenestetilbydere på Internett som vil bli rammet av EU-forslaget.

Faktisk vil alle bilbioteker som tilbyr adgang til Internett for sine besøkende måtte innhente tillatelser fra samtlige hjemmesider som (bok)lånerne vil besøke. I praksis betyr det at bibliotekene må stenge av all nettilgang.

Det danske kulturdepartementet skal ha et offentlig møte om saken i morgen, der regjeringens holdning til EU-forslaget blir presentert i hele sin bredde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.