Også Ericsson anklages for Enron-triksing

Enron skjulte sin milliardgjeld og nå anklages Ericsson og Kurt Hellstrøm for å gjøre det samme.

Ericsson sitter på 12 milliarder svenske kroner mer i gjeld enn hva selskapet i hvert fall i første omgang offentliggjør. Gjelden ligger delvis skjult i finansieringsselskapene Ericsson Business Finance og LM Ericsson Finans. Dette skriver det svenske bladet Väckans Affärer.

Ifølge bladet oppgir ikke Ericcson gjelden i sitt kvartalsregnskap fordi selskapet bare har 10 prosent av de stemmeberettigede aksjene, men eier likevel 90 prosent av de to selskapene. Det er Investor og Industrivärden som eier resten og har kontrollen i selskapene.

Gjelden skyldes at teleutstyrleverandører som Ericsson ofte også bidrar med finansiering for teleselskaper som ønsker å bygge ut. Men dette er forbundet med risiko, noe blant andre Nokia har fått erfare.

Ericsson peker på at tallene ligger i deres tidligere årsrapporter, men på grunn av eierforholdene tas de ikke med i balansen. På fredag ble IBM beskylt for å trikse med regnskapene for å pynte på resultatene.

Det er stor fokus på denne type gjeldskamuflasje fordi Enron brukte denne typen regnskapsføring til å forlede sine investorer og ansatte.

Til toppen