FORBRUKERTEKNOLOGI

Også håndfri mobil distraherer sjåføren

En undersøkelse tyder på at det kan være trafikkfarlig å prate i mobil mens man kjører bil, også med håndfri.

22. juni 2005 - 11:18

Professor i psykologi Steven Yantis ved Johns Hopkins University har offentliggjort en undersøkelse som tyder på at menneskets hjerne ikke evner å konsentrere seg samtidig om en visuell oppgave og en lytteoppgave.

– Vår forskning bidrar til å forklare hvorfor det å snakke i mobiltelefon kan nedsette kjøreferdighetene selv når sjåføren bruker håndfri, sier Yantis ifølge en pressemelding fra universitetet.

Yantis mener årsaken er at folks oppmerksomhet ikke kan fordeles effektivt på to sanser samtidig. Er man opptatt av å lytte, går det ut over evnen til å oppfatte det visuelle.

Denne konklusjonen trekkes av en serie laboratorieforsøk med forsøkspersoner i alderen 19 til 35 år. Hjernene deres ble skannet mens de ble utsatt for kompliserte lyd- og synsstimuli, og bedt om å konsentrere på snart lyd, snart syn.

Den egentlige hensikten med forskningen til Yantis er å oppnå mer innsikt i hva som skjer når folk blir utsatt for kompliserte stimuli, slik at miljøer som førerkabiner i fly kan gis en mer hensiktsmessig utforming. Yantis tror også han vil kunne bidra til diagnosemetoder og behandlingsformer for nevrologiske lidelser som ADHD og schizofreni.

I Norge er det siden 15. mars 2000 forbudt å snakke i mobiltelefon mens man kjører bil, med mindre man bruker håndfri.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.