Også HP starter direktesalg

Under press fra Dells direktesalg kaster nå også Hewlett-Packard inn kortene. Neste uke åpner HP en nettbutikk som skal selge alle deres produkter direkte, men HP forsøker skjerme sine skrekkslagne forhandlere.

Under press fra Dells direktesalg kaster nå også Hewlett-Packard inn kortene. Neste uke åpner HP en nettbutikk som skal selge alle deres produkter direkte, men HP forsøker skjerme sine skrekkslagne forhandlere.

I tur og orden kneler datagigatene under presset fra Dell. Uten et forhandler- og distributørnett har Dell sugd til i seg markedsandeler med sine lavere priser. Tidligere i år har både Compaq og IBM startet direktesalg over Internett. Foreløpig er det bare amerikanske kunder som smiler (og amerikanske forhandlere som gråter) men snart kommer nettbutikkene også til Europa (se pekere til tidligere saker om direktesalg nedenfor eller i margen til høyre).

HP åpnet sin første nettbutikk i forrige uke, men det virkelige startskuddet går til neste uke, skriver amerikanske nyhetsmedier. For butikken HP åpnet i forrige uke tilbyr bare Pavilion hjemme-PC-serien, mens Bstore, som åpner i neste uke, serverer alle HP-produkter. Med noen museklikk kan kundene kjøpe bærebare PC-er, arbeidsstasjoner, servere, skrivere og programvare.

HP har allerede mye av infrastrukturen på plass - på sine hjemmesider ligger det allerede en ganske bred handelsløsning, men i dag du må kjøpe produktene fra en forhandler.

Som Compaq og IBM forsøker også HP å roe gemyttene hos sine tradisjonelle forhandlere. Den nye nettbutikken vil la kunder velge mellom å kjøpe produkter direkte eller velge en forhandler som også tilbyr innstallering og brukerstøtte. HP mener at 85-90 prosent av kundene vil forsette å kjøpe fra sine forhandlere.

I tillegg mener HP at Internett-butikken er myntet mest på de små kundene og du kan heller ikke sette sammen din egen maskin, men må velge mellom en del ferdig konfigurerte modeller.

Foreløpig er det lite kjent når og i hvilken form HP planlegger å tilby europeiske kunder å handle i sine nettbutikker. Men at butikkene kommer til Europa er det ingen tvil om - selskapet har allerede lovet en svensk filial for salg av hjemme-PC-ene. Ingen i ledelsen i HP Norge var tilgjengelig for kommentar i dag morges.

Til toppen