Også Intel lanserer gigahertzprosessor

Kun to dager etter at AMD rystet prosessorbransjen med selskapets gigahertzutgave av Athlon-prosessoren, lanserer Intel en Pentium III med samme klokkehastighet. Samtidig satser selskapet på aggressiv prising.

Kun to dager etter at AMD rystet prosessorbransjen med selskapets gigahertzutgave av Athlon-prosessoren, lanserer Intel en Pentium III med samme klokkehastighet. Samtidig satser selskapet på aggressiv prising.

At det ikke nytter å hvile på sine laurbær har både Intel og AMD lært det siste året. Intel allerede i høst da AMD begynte å forsyne seg godt av Intels markedsandeler for de raskeste prosessorene, AMD i dag da også Intel lanserte en gigahertzutgave av sin Pentium III-prosessoren. Intel fortalte tidligere i år at en prosessor med så høy hastighet ikke ville komme på markedet før til høsten. Dette er delvis sant, for prosessoren Intel da snakket om går fortsatt under kodenavnet Williamette og er ikke den samme som prosessoren som ble lansert i dag. Dette er en svært høyt klokket Pentium III, mens Williamette trolig vil få navnet Pentium IV når den kommer på markedet.

Ifølge Paul Otellini, administrerende visepresident og leder for Intels forretningsgruppe for arkitektur, er 1 GHz-utgaven av Pentium III verdens raskeste sentralprosessor for PC-er. Det er svært sannsynlig at dette stemmer. AMDs Athlon gigahertzprosessor har den svakheten at den sekundære hurtigminnet kun jobber med en tredel av hastigheten til selve prosessoren, det vil si 333 MHz, noe som faktisk er langsommere enn det hurtigminnet i 850 MHz-utgaven av prosessoren yter (2/5 av klokkehastigheten). I de nye Pentium III-prosessorene, derimot, kjører det sekundære hurtigminnet med full hastighet, det vil si 1000 MHz. Dette vil nødvendigvis merkes.

Først i AMDs neste utgave av Athlon, som nå går under kodenavnet Thunderbird, vil det sekundære hurtigminne arbeide med full klokkehastighet. Da blir nemlig dette minnet integrert på samme brikke som selve prosessoren.

1 GHz-utgaven av Pentium III er allerede tilgjengelig i et begrenset opplag gjennom utvalgte PC-produsenter. Enhetsprisen i kvanta på tusen enheter oppgis til 990 dollar, over 300 dollar rimeligere enn AMDs toppmodell. I de siste månedene har det alltid vært AMD som har vært på hugget når det gjelder pris i forhold til ytelse. Nå er selskapet plutselig på etterskudd. En fordel for kundene selvsagt, side begge selskaper med dette må sette ned prisene betydelig på alle deres prosessorer.

Foreløpig har ikke Intel lansert noe produkt som ligger mellom 1 GHz-utgaven og 800 MHz-utgaven. Men ryktene forteller at dette vil skje neste uke. Da skal det i hvert fall komme prosessorer med klokkehastigheter på henholdsvis 850 og 866 MHz.

Til toppen