Også Kina må godkjenne Google-kjøp

Overtakelsen av Motorola Mobility kan ikke tas for gitt.

Også Kina må godkjenne Google-kjøp

Overtakelsen av Motorola Mobility kan ikke tas for gitt.

Handelsdepartementet i Beijing opplyste i morges at deres antimonopolkontor gransker Googles foreslåtte overtakelse av Motorola Mobility, heter det i en melding fra Reuters.

Kjøpet er verdsatt til 12,5 milliarder dollar og ble kunngjort i august. Tidligere denne uken sa EU og USA, uavhengig av hverandre, at kjøpet er godkjent under tvil: Eventuell misbruk av mobilpatenter vil bli slått ned på.

Godkjenningsprosessen i Kina beskrives som «rutine», i tråd med lovverket som krever at utenlandske bedrifter må søke godkjenning hos kinesiske myndigheter for alle oppkjøp, forutsatt at de har en global årsomsetning på minst 10 milliarder yuan (9 milliarder kroner) og en årsomsetning i Kina på minst 400 millioner yuan (i overkant av 360 millioner kroner).

Selv om Google har overført mye av sin virksomhet i Kina til Hongkong, faller de fortsatt under disse kriteriene.

Google opplyser at de leverte en søknad i september. Handelsdepartementet i Beijing opplyser at de vil ha en innstilling klar innen 20. mars.

Edward Yu i Analysys International sier at en godkjenning er påkrevet dersom oppkjøpet skal kunne realiseres. Han sier at et «nei» er svært usannsynlig, men at kinesiske myndigheter kan benytte seg av anledningen til å presse Google til større engasjement i Kina.

Allment sett er forbindelsene mellom USA og Kina er nå inne i en periode med økt tilnærming.

Til toppen