Også Linux får nettleserfrie webapplikasjoner

Denne uken blir Adobe Air-løsning for webteknologier utenfor nettlesere tilgjengelig også for Linux.

Også Linux får nettleserfrie webapplikasjoner

Denne uken blir Adobe Air-løsning for webteknologier utenfor nettlesere tilgjengelig også for Linux.

Etter det digi.no kjenner til, skal Adobe på torsdag denne uken lansere Air 1.5-programvaren for Linux. Air 1.5 ble gjort tilgjengelig for Windows og Mac OS X i midten av november. Men bortsett fra testversjonen som ble utgitt i mars i år, har Air ikke tidligere vært tilgjengelig for Linux.

Adobe Air er en del av selskapet Flash Platfrom som gjør det mulig for webutviklere å bruke webstandarder som HTML og JavaScript, samt Adobes egne ActionScript og det åpen kildekodebaserte Flex-rammeverket for å lage webapplikasjoner som kan kjøres direkte på PC-brukeres skrivebord, utenfor nettleseren.

- Utenfor nettleseren har utviklere tradisjonelt måttet velge ett eller kanskje to operativsysetmer når de har laget programvare. Dette for å holde utviklingstiden og kostnadene nede, sier Mark Shuttleworth, gründer av Ubuntu-prosjektet, i en uttalelse.

- Med Adobe Air 1.5 kan selskaper og utviklere enklere sikte mot alle de tre store operativsystemene med en enkelt kodebase, transformere paradigmet for applikasjonsutvikling og heve Linux til det samme nivået som Mac og Windows, sier Shuttleworth.

Adobe Air benyttes allerede av blant annet Fox News og Nasdaq til å tilby løsninger som blant annet viser høyoppløst video på utsiden av nettleseren.

Air 1.5 inkluderer funksjonalitet som ble introdusert med Flash Player 10, inkludert støtte for brukertilpassede filtre og effektiver, systemspesifikk 3D-transformasjoner og -animasjoner, samt avanserte tekstegenskaper.

Air 1.5 bygger dessuten på presentasjonsmotoren WebKit, som benyttes av blant annet nettleserne Safari og Chrome. Versjonen som er inkludert i Air 1.5 skal også inkluderer også den relativt nye JavaScript-motoren SquirrelFish.

Adobe Air 1.5 for Linux er som nevnt ennå ikke tilgjengelig, men fra og med torsdag denne ukens skal den kunne lastes ned fra denne siden. Den skal støtte blant annet Fedora 8, Ubuntu 7.10 og nyere, samt OpenSuse 10.3.

Også utviklingsverktøyene i Adobe Air 1.5 for Linux SDK skal da gjøres tilgjengelig, via denne siden.

    Les også:

Til toppen