Også Microsoft senker prisene

Følger etter Google og Amazon i nettskyen.

Også Microsoft senker prisene
Den siste uken har tre av de store nettskyleverandørene gjennomført betydelige priskutt.

Microsoft kunngjorde i går at selskapet vil fortsette å holde løftet om å tilby nettskytjenester til samme eller lavere pris enn Amazon. Derfor planlegger selskapet betydelige priskutt i selskapets Azure-tjenester i ukene som kommer. Amazon kunngjorde i forrige uke betydelige priskutt i Amazon Web Services (AWS), for å møte priskuttene som ble kunngjort i Google Cloud Platform dagen før.

Microsoft kutter prisene på virtuelle maskiner med opptil 35 prosent. Samtidig innføres et nytt Basic-nivå for instanser som tilsvarer dagens Standard-nivå, men som ikke inkluderer lastbalansering eller autoskalering, noe som er inkludert i Standard-instansene. Av den grunn skal Basic-instansene koste opptil 27 prosent mindre enn Standard-instansene.

Det største priskuttet gjelder for minneintensive Linux-instanser. Disse skal fra 1. mai tilbys med opptil 35 prosent rabatt. Priskuttet for tilsvarende instanser med Windows er på opptil 27 prosent. Det planlegges også en et Basic-nivå med minneintensive instanser.

Prisene for Block Blob-lagring i Azure kuttes med opptil 65 prosent med lokalt redundant lagring (LRS) og 44 prosent med global redundant lagring (GRS). Begge deler gjelder fra 1. mai.

Redundans

I tillegg planlegger Microsoft et nytt redundansnivå, Zone Redundant Storage (ZRS). Dette skal være ekvivalent med å lagre tre kopier av dataene på tvers av flere serversentraler. Sentralene kan befinne seg i samme region eller på tvers av to regioner. Prisen på ZRS skal være 37,5 prosent lavere enn for GRS, hvor dataene alltid lagres i to ulike regioner, med til sammen seks kopier.

Microsoft varsler også overgang til regionspesifikke priser. Dersom man er fleksibel med tanke på hvilken region tjenestene skal kjøres i, kan man redusere utgiftene. Men regionspesifikke priser bidrar også til å gjøre prismodellen for tjenestene mer kompleks.

I kunngjøringen har Microsoft inkludert flere tabeller hvor selskapets priser sammenlignes med tilsvarende priser hos Amazon. Det er ikke alltid mulig å finne identiske konfigurasjoner. Microsoft hevder at selskapets priser for virtuelle maskiner er opptil 14 prosent lavere enn prisene til Amazon, mens lagringsprisene er identiske.

Prissammenligningen inkluderer ikke Amazons Reserved Instances, som innebærer bindingstid og betydelig rabatt.

Nettskytjenesten til Microsoft skal forøvrig skifte navn fra Windows Azure til Microsoft Azure om to dager.

    Les også: