Også musikk-gigant skal selge i MP3

Også musikk-gigant skal selge i MP3

Nå skal verdens største musikkselskap starte salg i MP3-format.

Under en knusende press fra pirater på den ene siden og Apples økende iPod-formater på den andre siden, har musikkbransjen lenge diskutert å selge musikk i MP3-format. Kundene hater at musikken de kjøper ikke kan spilles på alle typer utstyr og det er en av de store sperrene for kjøp av musikk.

EMI var først ute, men selskapet er det minste av de store internasjonale musikkselskapene og taper penger. Det er derfor en viktig nyhet av Universal, verdens største musikkselskap nå skal selge tusenvis av album i MP3-format helt uten kopibeskyttelse.

Universal selger musikken til artister som Sting, 50 Cent, Amy Winehouse, Keane og Mariah Carey. Musikken skal selge til samme pris som de kopibeskyttede versjonen selges for på iTunes - 99 cent - 5,80 kroner.

Dette er en klart nederlag for Apple som har bundet sine iPod-kunder til iTunes og omvendt.

Det er dog to store overraskelser: Universal sier det bare et tidsavgrenset salg. Salget skal starte allerede 21. august og gå til 31. januar. Meningen, forteller styreformann i Universal Music, Doug Morris, er "å lære om salg i åpne formater".

Den andre overraskelsen er en smekk til Apple. For ikke bare skal verdens største musikkselskap selge i åpne formater, men Apple skal ikke få være med.

Universal har kranglet lenge med Apple om blant annet priser - og åpenbart om markedsmakt. Tidligere i sommer varslet selskapet at de etterhvert ikke vil fornye sin kontrakt med iTunes.

Og nå forteller selskapet at MP3-musikken ikke vil bli solgt på iTunes, men om det skyldes Universal eller Apple er ikke kjent. Apple selger EMI-musikk i MP3-format.

Musikken vil bli solgt blant annet på nettsteder som Amazon, Google og RealNetwork, men et selskap glimrer med sitt fravær: Microsoft MSN står ikke på listen over nettbutikkene.

Til toppen