BEDRIFTSTEKNOLOGI

Også norske Sun vil gi bort StarOffice til skolene

Utover høsten kan det norske skoleverket spare millioner av kroner på sine IT-budsjetter. Forutsetningen er at de slår til på Terje Biringvads tilbud om å ta i bruk OpenOffice og StarOffice. Gratis.

18. sep. 2002 - 15:11

Wall Street Journal kunne tirsdag fortelle at Sun Microsystems akter å tilby sin konkurrerende versjon av Microsofts Office-pakke, StarOffice, gratis til det offentlige skoleverket.

Sun anslår at donasjonsprogrammet, som i denne omgang rettes mot utdanningsinstitusjoner i Europa og Sør-Afrika, har en samlet verdi på over 650 millioner dollar, og målet er naturligvis å gå rett i strupen på Microsoft. Sun håper at egen gavmildhet vil bringe StarOffice ut til 26,2 millioner elever og ansatte i grunnskolen, på høyskoler og universiteter i disse regionene. Tidligere har Sun begått tilsvarende grep i Asia og også skoleverket i USA kan snart vente å få tilbudet om gratis StarOffice-lisenser.

Og Norge blir intet unntak:

- Vi jobber med et liknende donasjonsprogram her hjemme, detaljene vil vi offentliggjøre rundt månedsskiftet september/oktober. Målgruppene er våre høgskoler og universiteter, og vi har allerede registrert stor interesse for ordningen, ikke minst fra de tradisjonelle open source-miljøene ved bl.a. USIT og Norsk Regnesentral, forteller markedssjef Terje Biringvad
i Sun Microsystems i Norge til digi.no.

Etter det digi.no forstår vil utdannelses- og forskningsinstitusjoner i første omgang få tilbud om engelskversjonen av StarOffice 6.0, ettersom den norske oversettelsen ennå ikke er helt ferdig. Hittil har det her hjemme, blant annet gjennom Skolelinux-prosjektet, primært vært satset på å oversette gratis-versjonen av StarOffice, OpenOffice, til norsk.

Det er Akershus fylkeskommune som på eget initiativ har påbegynt oversettelsesarbeidet av OpenOffice. Da digi.no tidligere denne måneden snakket med IT-sjef Bjørner Holager i Akershus fylkeskommune, kunne han fortelle at alle menyene og tipsene i programmene allerede var oversatt til bokmål. Det vurderes også å lage en nynorsk og nordsamisk versjon, sistnevnte i samarbeid med Nordisk Råd.

Les også:

digi.no


Det finnes flere hundre nynorsk-kommuner i Norge, men til tross for at loven stiller krav om likestilling mellom nynorsk og bokmål har Microsoft klart å skaffe seg dispensasjon fra loven, slik at programvareleveransene fra den amerikanske datagiganten like fullt har vært på bokmål. Dersom StarOffice både kommer på nynorsk og i tillegg blir gratis, vil det nok bli svært vanskelig for lokale politikere, skolesjefer, rektorer og foreldre å kreve Microsoft-programmer på skrivebordet til skoleelevene i fremtiden - med mindre Microsoft svarer med samme mynt: Gratis programvare og på begge målformer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.