Også «Pinch-to-Zoom»-patent i fare

Viktig Apple-patent gransket på nytt i USA.

Også «Pinch-to-Zoom»-patent i fare
Et sentralt, Apple-eid patent knyttet til «pinch to Zoom», eller «knip for å zoome», har blitt foreløpig underkjent etter å ha blitt granske på nytt av det amerikanske patentkontoret. Bilde: Per Ervland

Det amerikanske patentkontoret har granske Apples 7,844,915-patent på nytt og foreløpig konkludert med at alle de 21 kravene i patentet er ugyldige. Patentet er ett av flere Apple-eide patenter som omhandler pinch-to-zoom-funksjonalitet. Selskapet leverte patentsøknaden den 7. januar 2007 og fikk patentet innvilget 30. november 2010.

Dette er det tredje Apple-eide patentet som det amerikanske patentkontoret har gransket på nytt og midlertidig underkjent det siste halvåret. Det mye omtalte gummistrikk-patentet ble midlertidig underkjent i slutten av oktober, mens et annet patent som beskriver oppfinnelser knyttet til programvare for flerberøringsskjermer, fikk samme midlertidige skjebne for under to uker siden. Det sistnevnte var det Steve Jobs selv som stod bak.

915-patentet som nå har blitt behandlet, ble regnet som det viktigste multitouch-patentet under rettssaken mot Samsung som forløp i San Jose, California, i august. Det var krenkelser av dette patentet Apple krevde mest erstatning for. Juryen fant Samsung skyldig i å ha krenket både dette patentet, det nevnte gummistrikk-patentet, et tredje pantet knyttet til programvare for flerberøringsskjermer, i tillegg til Apple-eid mønsterbeskyttelse.

Ingen av de tre underkjennelsene er endelige, men klagefristen på to måneder forfaller snart for gummistrikk-patentet.

Dommeren er i San Jose-saken mellom Apple og Samsung, Lucy Koh, avviste tidligere denne uken Samsungs krav om ny rettssak, som var begrunnet med at juryformannen ikke hadde fortalt om sin tidligere patentstrid med Seagate, et selskap Samsung investerte i.

Ifølge Wall Street Journal mener Samsung at de foreløpige underkjennelsene av patentene støtter selskapets krav om ny rettssak.

Men ifølge Christal Sheppard, en førsteamanuensis ved University of Nebraska College of Law som Wall Street Journal har vært i kontakt med, er spørsmålet om hvorvidt Samsung krenket patentene, allerede behandlet og avgjort – selv om patentene til slutt viser seg ikke å være gyldige. Men underkjennelsene kan få betydning for erstatningsspørsmålet, som ennå ikke er helt avgjort.

Anker

Denne uken ble det også kjent at Apple ikke har fått medhold i kravet om salgsforbud mot de 26 berørte Samsung-produktene i den aktuelle rettssaken. Apple har nå anket denne avgjørelsen.

Samsung har på sin side trukket tilbake alle krav om salgsforbud mot Apple-produkter i Europa denne uken. Men det har ikke ført at EU-kommisjonen har avsluttet granskningen av Samsungs lisensiering av standardessensielle patenter. EU-kommisjonen ventes å komme med nærmere uttalelse om dette innen noen uker.

    Les også:

Les mer om: