Også pirater skal få bedre sikkerhet

Microsoft motarbeider vanligvis pirater, men med Service Pack 2 for Windows XP skal de gjøre et unntak.

Microsoft motarbeider vanligvis pirater, men med Service Pack 2 for Windows XP skal de gjøre et unntak.

Den neste store oppdateringen til Windows XP, Service Pack 2, skal inneholde mange sikkerhetsrelaterte forbedringer.

Da Microsoft kom med den første servicepakken til Windows XP, ble mange brukere med piratkopierte utgaver av operativsystem stengt ute fordi de fleste hadde aktivisert programvaren ved hjelp av et spesielt registreringsnummer. Dette nummeret var trolig knyttet til en volumlisens som ikke satte noen grense for hvor mange PC-er som kunne aktiviseres ved hjelp av nummeret.

Microsoft ble selvfølgelig raskt klar over dette, og ordnet det slik at piratbrukerne ikke fikk installere Service Pack 1 til Windows XP.

Det som nå er blitt klart, er at en slik ordning ikke gjelder Service Pack 2.

- Vi har ikke gjort noe konkret med Service Pack 2 for å hindre oppdatering av piratkopier, sier produktsjef Barry Goffe i Microsoft til ComputerTimes.

- Dette var et vanskelig valg, men vi bestemte til slutt at selv om noen har en piratkopiert utgave av Windows, er det viktigere å trygge brukeren enn å være bekymret over de tapte inntektene, fortalte Goffe.

- Det å ha disse usikrede brukerne, betyr større utbrudd av ormer og virus, noe som også får betydning for Internett og dermed også våre legitime brukere.

Dermed vil SP2 for Windows XP kunne installeres av alle som ønsker å laste ned den store oppdateringen. Installasjonen vil kreve nedlasting av mellom 80 og 250 MB med data. Brukerne skal også kunne bestille oppdateringen på CD. CD-en skal være gratis, men frakten vil ifølge Goffe kunne komme i tillegg. Det er foreløpig ikke blitt avgjort.

Blant nyhetene i SP2 er at brannmuren Windows Firewall i utgangspunktet vil være skrudd på. Windows Firewall er en oppdatert og omdøpt utgave av brannmuren som følger med Windows XP, Internet Connection Firewall (ICF).

Ifølge ComputerTimes vil den nye brannmuren sørge for at porter åpnes og lukkes dynamisk etter behov. En slik løsning er basert på at brukeren gir den enkelte programvare tillatelse til å sende eller motta data over nettet. Da åpnes de nødvendige portene så lenge programvaren kjører. Også svært mange andre personlige brannmurer tilbyr en slik løsning.

Like viktig er det at meldinger om nye oppdateringer ikke vil være like enkelt å velge bort som dag. I stedet vil de fortsette å ergre brukeren, trolig helt til oppdateringene faktisk er blitt lastet ned og installert.

Den endelige utgaven av Service Pack 2 ventes å bli klar i juli.

En første betautgave av oppdateringen er tilgjengelig på denne siden.

Til toppen