BEDRIFTSTEKNOLOGI

Også Red Hat patenterer programvare

Linux-leverandør Red Hat er prinsipielt mot programvarepatenter, men sier det er nødvendig for å forsvare seg i konkurransen.

3. juni 2002 - 10:50

Red Hat Software Inc deler det prinsipielle synet til de som arbeider for åpen kildekode, at programvarepatenter ikke bør forekomme, siden det hindrer framskritt. Patentsystemet gjør det altfor enkelt for store etablerte aktører å hindre mindre men minst like oppfinnsomme selskaper fra å nå opp, siden det er lett å iverksette juridiske tiltak under påskudd av at et eller annet patent ser ut til å være overtrådt.

Det er kommet fram at Red Hat i august i fjor tok to programvarepatenter, et innen integrerte protokollobjekter og et innen filoppslag.

Red Hat forsvarer patentene med at det er viktig for selskapet å bygge opp et eget forråd av patenter som det kan bruke som motmiddel til å inngå forlik dersom det skulle trekkes for retten for påstått brudd på andres patenter. Erfaringen i USA er at selskaper gjerne gjør opp patentstridigheter gjennom et forlik der de får adgang til hverandres patenter. Har man ingen patenter å tilby, står man svakt og risikerer en langvarig rettssak.

Red Hat forplikter seg til ikke å kreve rettigheter når deres patenter brukes av programvare innen åpen kildekode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.