Også Russland får superbillig Windows

Birger Steen får hjelp til å takle de massive piratkopieringsproblemene når han blir sjef i Microsoft Russland.

Birger Steen får hjelp til å takle de massive piratkopieringsproblemene når han blir sjef i Microsoft Russland.

Microsoft Norge-sjef Birger Steen overtar snart som ny Microsoft-sjef i Russland. Hans største utfordring blir ikke nysalg, men at piratkopieringsraten i Russland anslås til godt over 90 prosent.

Med seg til sjefsjobben får Steen et drømmevåpen. I et forsøk på å trekke Russland ut av piratkopieringens hengemyr, har Microsoft bestemt seg for å tilby Windows XP Starter Edition som alternativt forhåndslastet system på nye russiskspråklige PC-er.

Tilsvarende ordninger har hittil bare kunngjort for lokale språk i Malaysia, Indonesia og Thailand, der de debuterer i oktober. I Russland vil PC-er med Windows XP Starter Edition komme på markedet innen årsskiftet, heter det.

Det er litt uklart, men det kan virke som lavprisversjonen av Windows blir litt dyrere i Russland enn i Asia. 36 dollar er en pris som angis for russisk Windows Starter Edition.

    Les også:

Starter Edition har dog begrensninger - det kan ikke brukes til hjemmenettverk, og tillater bare kjøring av tre samtidige applikasjoner. På den andre siden gir den full tilgang til Microsofts oppgraderingstjenester. Selskapet håper at denne tilgangen skal friste brukere til å vende ryggen til undergrunnsmarkedet for programvare, som i dag står for 97 prosent av all programvare som brukes i landet, ifølge Business Software Alliance (BSA) og IDC.

(Tallet kommer fram ved å anslå tallet på brukere av utvalgte populære applikasjoner og systemer, og sammenlikne med tallet på lovlig registrerte lisenser.)

Ifølge Gartner er det vanlig å kjøpe Windows-frie PC-er, og erstatte eventuelt forhåndslastet Linux med piratkopiert Windows (se artikkelen Både Windows og Linux er gratis for de fleste).

Microsoft varsler at de i løpet av uka vil kunngjøre enda en utgave av Starter Edition, beregnet på et land i Asia. Det har tidligere vært antatt at det ikke vil dreie seg om Kina, selv om piratkopieringsandelen der skal være like høy som i Russland.

Til toppen