JUSS OG SAMFUNN

Også Saudi-Arabia blokkerer Blackberry

Frykter at terrorister skal ty til det lukkede og krypterte nettet.

4. aug. 2010 - 07:39

Riyadh (NTB-AFP-Reuters): Saudiarabiske myndigheter har varslet at alle mobiloperatørene i landet fra fredag må blokkere en av tjenestene fra mobilsystemet Blackberry.

Kommisjonen som overvåker IT- og telesektoren i landet spesifiserte ikke hvilken tjeneste som kommer til å bli stengt fra fredag.

700.000 saudiarabere bruker mobiltelefoner fra Blackberry-produsenten Research In Motion (RIM).

Søndag truet De forente arabiske emirater (UAE) med at de vil blokkere Blackberrys nøkkeltjenester fra sine mobilnettverk fra 11. oktober, dersom RIM ikke gir landet tilgang til å overvåke trafikken fra telefonene

Blackberry er en leverandør av bedriftstjenester for mobiltelefoner og er spesielt kjent for å ha raske og sikre e-postsystemer.

Men meldingstjenestene til Blackberry opererer i lukkede og sterk krypterte nettverk innenfor mobiloperatørenes nett, noe som har skapt frykt for at terrorister og andre kan kommunisere fritt uten risiko for overvåking.

RIM sa mandag at selskapet nekter å fire på sikkerheten trass i trusler fra flere land om å blokkere tjenesten.

– RIM forsikrer kundene om at vi ikke vil kompromittere integriteten og sikkerheten til Blackberry, het det i en uttalelse fra selskapet.

Også India har snakket om å innføre lignende blokkeringer.

Tirsdag meldte flere aviser at RIM allikevel kan komme til å imøtekomme krav fra enkelte regjeringer om å få innsyn i systemene.

Ifølge Economic Times vil RIM gi indiske myndigheter innsyn. Samtidig meldte aviser i Kuwait at RIM hadde gått med på å blokkere omkring 3.000 sider med pornografisk innhold fra sine mobilkunder i landet. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.