BEDRIFTSTEKNOLOGI

Også superbrukerens pc kan gjøres virtuell

VMwares Intel vPro-tilpassede klient-hypervisor skal virkeliggjøre «desktop as a service».

25. feb. 2009 - 14:49

Da VMware i desember i fjor lanserte sin «tredje generasjons løsning for virtuelle desktop» – gjennom View Manager 3 og View Composer – var det én viktig brikke som fortsatt manglet: En ny «bare metal» klient-hypervisor. Denne ble lovet en gang i 2009. (Se artikkelen VMware tilbyr virtuell pc til alle brukere.)

På selskapets store kunde- og partnerarrangement VMworld Europe i Cannes har denne hypervisoren fått et navn – «Client Virtualization Platform» (CVP) – og det er lovet at den vil komme på markedet i løpet av annet halvår i år. Den fylte en vesentlig del av hovedtalen til VMware-sjef Paul Maritz.

Den viktigste nyheten rundt CVP er at VMware har inngått en avtale med Intel, der hypervisoren ikke bare tilpasses virtualiseringsteknologien som er nedfelt i Intels brikker, men også drifts- og sikkerhetsteknologien Intel vPro.

Intel vPro er en del av maskinvaren til Centrino 2-baserte bærbare pc-er og til Core 2-baserte stasjonære. Teknologien sikrer sentral tilgang til pc-ens grunnleggende funksjoner, helt uavhengig av operativsystem, og også av hvorvidt operativsystemet fungerer eller ikke. Med andre ord: Om pc-en har krasjet, eller om de lokale drifts- og sikkerhetsagentene er uvirksomme, får man fortsatt kontakt med maskinen.

Tilpasningen av VMwares kommende hypervisor CVP til Intel vPro innebærer at selskapets driftsløsning View alltid vil ha full tilgang til fysiske maskiner som baserer sine virtuelle pc-er på CVP, uavhengig av hvilket operativsystem de virtuelle pc-ene kjører.

Ifølge VMware vil dette gjøre det mulig å tilby ekte «desktop as a service» til alle brukere, mobile så vel som tunge. Tjenester og verktøy som en gitt bruker skal ha tilgang til, defineres sentralt, og pakkes som hele virtuelle pc-er. Slike har hittil kunnet leveres til de enklere brukerkategoriene gjennom VMwares VDI («virtual desktop infrastructure»), noe VMware nå kaller «PCoIP» eller «pc over IP». CVP gir anledning til å forsyne også tunge og mobile brukere med hele og kraftfulle virtuelle pc-er. Gjennom View kan man dekke behovene til mobile brukere som ikke alltid har nettforbindelsen oppe, samtidig som man sikrer at de holdes i takt med alle sentralstyrte oppdateringer straks de er online.

Da visepresident Gregory Bryant i Intel slapp til under Maritz’ hovedtale, poengterte han hvordan kombinasjonen av CVP og vPro forenkler driften av bedrifts-pc-er, samtidig som den bidrar til mer effektiv og mer proaktiv sikkerhet. Både Maritz og Bryant mener kombinasjonen legger grunnen for betydningsfulle innsparinger og større bruk av virtuelle pc-er i bedriftsmiljøer.

Tiden før CVP kommer på markedet i annet halvår, vil blant annet kunne brukes til å inngå avtaler med pc-leverandører om forhåndsinstallering av hypervisoren og salg av operativsystemfrie bærbare og stasjonære pc-er til bedriftsmarkedet.

Avtalen mellom VMware og Intel om CVP og vPro er ikke-ekskluderende, og man kan regne med at VMware får på plass en tilsvarende avtale med AMD. Ulempen for AMD er at de ennå ikke har noe teknologi tilsvarende vPro. Det innebærer at AMD kan tape for Intel når pc-leverandørene skal forhandle med bedrifter som ønsker å fornye pc-parken og samtidig gå over til et virtualisert pc-miljø.

Det skal bli spesielt interessant å se om VMware kan utvide sitt samarbeid med Apple, slik at bedrifter kan velge en Mac der OS X kan kjøres i en virtuell maskin under CVP.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.