Også Telenor åpner kobberet for konkurrentene

Fra første april vil Telenor tilby konkurrentene tilgang til selskapets kobbernett. Da vil andre teleoperatører kunne selge egne telefonabonnement direkte til privatkunder.

Fra første april vil Telenor tilby konkurrentene tilgang til selskapets kobbernett. Da vil andre teleoperatører kunne selge egne telefonabonnement direkte til privatkunder.

Telenor har så langt selv solgt telefonabonnementet direkte til alle telekunder, selv om kundene har valgt å bruke et annet selskap for å distribuere samtaleminuttene sine. Nå kan de samme kundene, om deres nye operatør vil, også kjøpe telefonabonnementet sitt fra den nye operatøren.

Det er realiteten bak Telenors nye tilbud som ble presentert for flere av Telenors nye konkurrenter i markedet i dag.

Tilbudet, som også kalles fast aksess, gjør at operatører leier overføringskapasitet i abonnentnettet (aksessnettet) som de igjen tilbyr sine kunder, sammen med egne produkter og tjenester.

Telenor vil fortsatt være ansvarlig for service og vedlikehold av selve kopperledningen mellom abonnenten og Telenors hovedkopling, mens operatøren overtar alt ansvar for teleteknisk utstyr, kunderelasjoner og tjenesteproduksjon.

Administrerende direktør i Telenor Nett, Jan Edvard Thygesen, sier at kobbernett ble bygd for å håndtere taletelefoni, og trafikk med høyere kapasiteter som for eksempel ISDN eller ADSL gjør at faren for at signalene skal forstyrre hverandre øker. Derfor vil Telenor selv kontrollere at trafikken forløper slik at signalene i de ulike kobberledningene ikke forstyrrer hverandre. For å sikre at ressursene i nettet utnyttes på en effektiv måte, har Telenor satt en del krav til hvordan signalene skal sendes i kopperkabelen.

Prisene Telenor vil ta for å leie ut aksessnettet til konkurrentene er beregnet ut fra hva selskapet vil ta for å styre trafikken i nettet. For et vanlig abonnement er prisen 1200 kroner, et ISDN-abonnement 1490 kroner, mens en ISDN/ADSL-forbindelse koster 2015 kroner, opplyser selskapet.

- Når andre tilbydere også kan leie abonnentlinjen, vil det bidra til å fremme konkurransen og kreativiteten på tjenestesiden, sier Thygesen.

Telenor vil også tilby konkurrentene å leie plass i Telenors sentraler slik at trafikken kan rutes til konkurrentenes telenett.

Denne tjenesten skulle egentlig vært innført i september i fjor, men ble forsinket som følge av granskingen EU-kommisjonen gjennomførte da Telenor og Telia planla fusjon.

Telia lanserte en tilsvarende tjeneste i Sverige i går.

Til toppen