Også Telenor tester mobil over WLAN

Telenor tester nå en løsning for IP-telefoni over mobilnettet og WLAN-nett, noe som kan gi lavere mobilregninger.

Telenor tester nå en løsning for IP-telefoni over mobilnettet og WLAN-nett, noe som kan gi lavere mobilregninger.

På tirsdag sendte TeliaSonera ut en pressemelding om at selskapet skal teste ut en såkalt IMS-løsning i alle mobilselskapene de eier i Norden, altså inkludert Netcom.

Nå viser det seg at også Telenor gjør det samme. I en litt uvanlig pressemelding fortalte Ericsson at Telenor nå tester deres såkalte IMS-løsning. IMS står for IP

Multimedia Subsystem og gir altså forskjellige typer IP-trafikk over mobilnettet.

- Vi startet testing av IMS-løsningen allerede i fjor høst for å se hvor moden teknikken er. Foreløpig er vi fornøyd mer resultatene, forteller forskningssjef i Telenor, Nils Flaarønning, til digi.no.

IP-telefoni var det store temaet på mobilbransjens samlepunkt, 3GSM-konferansen, denne uken. Nokia og Motorola selskaper kommer nå med såkalte UMA-telefoner - mobiler som kan bruke både WLAN-nett og mobilnett. Bildet over viser Nokia 6136. Å bruke WLAN-basestasjoner og så rute trafikken over datanett kan spare kundene for store summer.

    Les også:

Denne teknikken krever dog støtte fra mobilselskapet man har abonnement hos, ellers vil blant annet ikke dirigeringen med telefonnummer fungere.

Det er dette IMS-løsningen Telenor nå tester blant annet gjør. Ericsson-løsningen åpner både å snakke med mobilen over lokale WLAN-basestasjoner og transportere tale som IP-pakker/data over mobilmast-nettet.

Når Telenor skal lansere teknikken vil ikke Flaarønning kommentere, men en ting er klart: Begge mulighetene vil kunne spare kundene for penger og redusere Telenors mobilomsetning.

Men Telenor har ikke noe valg. For i bakgrunnen truer programmer som Skype. Tidligere i uken offentliggjorde svenske 3 at de skal forhåndsinstallere Skype på mobilene de selger.

I tillegg til lavere kostnader, gir Ericssons IMS-løsning en mulighet til å dele data mens man prater. Man kan for eksempel se på et bilde sammen.

Til toppen