Bedriftsteknologi

Også Telia og Telenor planlegger programvare over Internett

Telia og Telenor planlegger å servere programvare over Internett. I Sverige har selskapet allerede begynt med økonomisystemet SAP og her i Norge forhandler Telenor med både Oracle og SAP.

Einar Ryvarden
3. nov. 1999 - 15:37

Forkortelsen ASP er blitt et av de nye hete stikkordene i databransjen. Application Service Provider, å servere programvare over Internett, spås en sterk vekst fordi det gir lavere driftsutgifter og sparer kundene mye av bryet med IT-driften de har i dag.

En rekke selskaper som Oracle og norske Telecomputing satser på å levere programvare over Internett. Men nå dukker det opp mektige konkurrenter med store staber, ditto maskinparker og feite lommebøker.

I Sverige satser Telia på å levere det store økonomisystemet SAP over Internett, blant annet til kommunal sektor, skriver Computer Sweden. Telia vurderer også å tilby andre økonomisystem, men angir ikke hvilke. Her i Norge vil Telenor trolig bruke sitt deldatterselskap EDB Business Partner, som eier Telenors datasentraler, til å gjøre det samme. Med over 1000 konsulenter er EDB Business Partner det tredje største IT-selskapet i Norge.

Toppsjef Bjørn Trondsen bekrefter ovenfor digi.no at EDB er i forhandlinger med både SAP og Oracle, de to økonomisystem-gigantene som begge har tilpasset sine systemer til å kjøre over Internett.

Les om hvordan Oracle og SAPs vil snu opp ned på programvarebransjen:
- ASP-markedet vil vokse raskt, for det er mange kunder som vil forenkle sin IT-drift. Men det vil ta litt tid, det er enda mye teknikk som skal på plass. Blant annet må man utvikle prissystemer - kundene krever mer differensiert prising enn bare en flat, høy avgift i måneden, mener Trondsen.


Trondsen forteller at EDB allerede drifter SAP-systemene for syv kunder, men kundene knytter seg opp mot EDBs servere med faste linjer, ikke Internett.

Han innrømmer imidlertid at muligheten for å tilby programvare over Internett river opp den gamle rollefordelingen i databransjen:

- Flere programvare-aktører hevder at de vil tilby sin programvare over Internett selv, men vet ikke hvor komplekst det er. Fremtiden vil vise hvem som blir underleverandør og hvem som har selger løsninger til kunden - programvareleverandørene eller datasentralene, sier Trondsen.

Internett åpner dessuten for å lage markedsplasser der kunder og leverandører kan kommunisere med hverandre. Dette har SAP kommet langt med i lanseringen av Mysap.com.

- Vi tror særlig kommunene vil være interessert i å leie for eksempel innkjøpssystemer over Internett. Da kan de handle sammen og presse prisene, sier Thomas Langgård, administrerende direktør i SAP Norge, til digi.no.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.