Også Xerox har tuklet med regnskapene

For tredje dagen på rad avsløres det massivt regnskapsjuks i et stort amerikansk tele eller IT-selskap

For tredje dagen på rad avsløres det massivt regnskapsjuks i et stort amerikansk tele eller IT-selskap

En ny revisjon av industrikonglomeratet Xerox viser akselererte føring av inntekter de siste fem årene som overstiger børstilsynets SEC tidligere estimater. Det kan være snakk om over 6 milliarder dollar i feilførte inntekter.

Les også

Det sier kilder nær prosessen og saken til The Wall Street Journal.


Det amerikanske børs- og kredittilsynet Securities and Exchange Comission (SEC) har tidligere anslått de feilført inntektene til 3 milliarder for perioden 1997 til 2000, men en ny revisjon som inkluderer 2001 har funnet nye overtramp. Det totale beløpet av feilførte inntekter over femårs perioden kan være på over 6 milliarder dollar, eller 45 milliarder kroner.

Det er ventet at Xerox etter den nye revisjonen kan komme til å publisere nyførte regnskaper for femårs perioden allerede i dag ifølge avisen. De må seneste sendes til SEC mandag.

De reviderte tallene for perioden vil ikke direkte reflektere noe i nærheten av 6 milliarder dollar, siden hovedproblemet i Xerox-føring er at inntekter er ført for tidlig. Dermed vil mye av den feilførte inntektene i tidligere perioder være inntatt i de nye regnskapene i senere perioder, slik de opprinnelige burde ha vært ført.

Xerox-skandalen kommer samtidig med at Worlcom tidligere denne uken ble tatt i å ha tryllet bort 2,8 milliarder dollar i kostnader, ved bevist feilføring. I går ble også de første tiltalene i Enron-saken sendt inn av SEC.

En talskvinne for Xeros vil ikke kommentere tallet 6 milliarder overfor The Wall Street Journal, men sier at revisjonen vil medføre i en reduksjon av inntektene for 1997 til 2001 på under 2 milliarder dollar, av totale inntekter på 92,5 milliarder i perioden.

SEC inngikk et forlik med Xerox i april etter avsløringer rundt føringen i perioden 1997 til 2000, som hadde hevet resultat før skatt med 1,5 milliarder dollar før skatt. I forlik verken innrømmet eller benektet Xerox bevist feilføring, og godtok en bot på 10 millioner dollar, som er den høyeste noen gang for feilrapportering av regnskaper.

Denne saken er skrevet av Arne Lunde i iMarkedet, en samarbeidspartner av digi.no.

Til toppen