Økende kløft mellom Intel og Microsoft

Forholdet mellom Intel og Microsoft skranter. Intel samarbeider stadig mer med Microsofts konkurrenter.

Økende kløft mellom Intel og Microsoft

Forholdet mellom Intel og Microsoft skranter. Intel samarbeider stadig mer med Microsofts konkurrenter.

«Wintel» var tidligere et kallenavn på alliansen mellom Microsoft og Intel og plattformen dette samarbeidet resulterte i. Intel-baserte PC-er ble tilpasset Windows og omvendt, og ferdig med det. Denne alliansen er ikke like tydelig lenger.

Nå ser det ut til at Intel i stadig større grad har begynt å gå nye veier på egenhånd. Selskapet har i flere år vært interessert i å støtte åpen kildekode-fellesskapet og samarbeider nå i tillegg tett med Apple.

- Det er en stor revne mellom Intel og Microsoft, sier teknologianalytiker Rob Enderle til News.com. Han peker blant annet på den dominerende rollen Apple hadde under Intel Developer Forum nylig, og hvor liten rolle Microsoft spilte. Windows Vista skal knapt ha vært tema under konferansen.

Det siste lille sparket til Microsoft er et nytt partnerskap som ventes å bli annonsert i dag. Det handler om programvarepakken til de små, mobile UMPC-ene, som Intel og Microsoft annonserte i våres. Denne typen maskiner har til nå ikke vært noen suksess og ført til at Intel må gjøre noe for å få maskinene til å bli mer uimotståelige.

Intel skal ifølge News.com gjøre desktop-miljøet Glide fra TransMedia tilgjengelig for produsenter av UMPC-er, bærbare PC-er og andre enheter.

    Les også:

Glide er et skall som ligger oppå operativsystemet. For brukeren skal valget av operativsystemet være likegyldig. Foreløpig kjører Glide oppå Windows XP, Mac OS og Windows Mobile 5, men en Linux-versjon planlegges i 2007.

En oppgradert versjon, Glide OS 2.0, vil trolig bli lansert innen få uker.

Ifølge News.com handler Glide om å trekke brukerne vekk fra skrivebordsarbeidet, hvor filer og applikasjoner oppbevares i en lokal PC, og over på det som kalles «cloud computing», hvor filer og applikasjoner lever et dobbeltliv med lokale kopier som speiles over nettet og er tilgjengelige fra enhver nettilkoblet enhet.

Foreløpig har Glide omtrent 250.000 abonnenter globalt, skriver News.com.

Versjon 2.0 skal tilby nettleserbaserte verktøy for fotoredigering, presentasjoner, tekstbehandling og regneark, i tillegg til verktøy for blant annet kalender, kontakter, bokmerker, blogging, e-post, videoavspilling og filsynkronisering, som også finnes i dagens versjon.

Under skallet tar Glide i stor grad i bruk Adobe Flash.

Alt i alt vil Glide, ikke minst sammen med Linux, utgjøre en billigere løsning for UMPC-produsentene enn dagens Microsoft-baserte programvare. Spørsmålet er om Intels PC-partnere våger å avvise Microsoft på denne måten.

Til toppen