JUSS OG SAMFUNN

Økende personvern-press mot Windows 10

Personvernet anmeldt i Russland.

Personvernet i Windows 10 er på nytt i søkelyset.
Personvernet i Windows 10 er på nytt i søkelyset. Bilde: Robert Galbraith / Reuters
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. aug. 2015 - 08:39

Selv om mange av rapportene om Microsofts innsamling av brukerdata i Windows 10 er overdrevne, har de uansett ført til en viss oppmerksomhet og skepsis rundt disse forholdene.

Microsoft kunne ha vært flinkere og tydeligere på å fortelle hva dette egentlig handler om, men det er lite som tyder på at selskapet nå har blitt mye verre enn for eksempel konkurrentene som Microsoft tidligere har advart mot.

Likevel får datainnsamlingen og personvernet i Windows 10 fortsatt negativ oppmerksomhet.

Les mer: Vær oppmerksom på personvernet i Windows 10

Anmeldt

Ifølge The Moscow Times har et advokatkontor i Moskva sendt en klage til de øverste tiltalemyndighetene i Russland på grunn av nettopp personvernet og datainnsamlingen i Windows 10.

Advokatkontoret mener at innsamlingen av brukerdata som nettleserhistorikk, passord, posisjon, utdrag av meldinger, kalenderoppføringer og taleopptak kan være et brudd på russisk personvernlovgivning.

Denne klagen kom uken etter at Vadim Solovyov, et varamedlem av dumaen, ba sjefsanklageren i Russland om å granske Microsoft for å finne ut om selskapet overholder russisk lov. Solovyov skal ha hevdet at Windows 10 i praksis spionerer på brukerne.

Leste du denne? «Neste» Windows 10 får smartere minnehåndtering

Politikk?

Med dagens politiske klima kan man tenke at slike anklager egentlig er angrep på USA, med Microsoft som skyteskive. Ifølge The Moscow Times foreslo Russlands kommunikasjonsdepartement i februar i år å forby alle utenlandsk programvare. Den offisielle hensikten er å støtte russiske utviklere. Saken skal fortsatt ikke være ferdigbehandlet i departementet.

Les også: Russland bygger eget mobil-OS

Men Microsoft får også støtte i Russland.

Russian Association for Electronic Communications (RAEC) skal ifølge The Moscow Times ha uttalt at Windows 10 har fleksible innstillinger og derfor ikke krenker russisk lov. Det understrekes at brukeren kan skru av datainnsamlingen gjennom disse innstillingene.

Noe av problemet er likevel kanskje at de er aktivert som standard, uten at systemet veldig tydelig informerer om dette under installasjon eller bruk.

Les også: - Russiske hackere ville stjele militære e-poster i USA

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Pirater

Det er tilsynelatende ikke bare russiske advokater og politikere som misliker Windows 10s personvern og datainnsamling. Ifølge TorrentFreak er det nå flere torrenttrackere som nå blokkerer brukere med Windows 10 fordi de mener at operativsystemet vil varsle Microsoft og antipirater når systemet oppdager bruk av P2P eller fildeling.

Visste du dette? Windows 10 lar fremmede bruke båndbredden din 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.