TELE-KOMMUNIKASJON

Øker farten på satellittbasert bredbånd

Eutelsat lover ADSL-hastigheter til store deler av Europa.

Dekningen til de 82 punktstrålene til KA-SAT-satellitten.
Dekningen til de 82 punktstrålene til KA-SAT-satellitten. Bilde: Eutelsat

Eutelsat Communications lanserte i går nye Tooway-tjenester basert på selskapets KA-SAT-satellitt. Denne er benytter en punktstråleløsning, hvor satellittdekningen er basert på 82 delvis overlappende punkter, fra Midt-Norge i nord til Middelhavet i sør. Dekningen vises i illustrasjonen øverst i saken.

Den nye generasjonen av Tooway-abonnementer tilbyr nedlastinghastigheter på mellom 6 og 10 megabit per sekund, mens opplastingshastighetene er på mellom 1 og 4 megabit per sekund. Dette er minst like bra som det mange i dag tilbys via ADSL, selv om den primære målgruppen for Tooway-tjenesten er husstander som i dag ikke tilbys bredbånd i det hele tatt.

Eutelsat oppgir ikke noen priser for tjenesten – de avgjøres av den enkelte forhandler. Noen norsk forhandler er ikke oppgitt*, men britiske Broadband Wherever tilbyr abonnementene for mellom 25 og 99 pund i måneden, noe som tilsvarer mellom 220 og 880 kroner.

Kundene får tilgang til Tooway-forbindelsen ved hjelp av en 77 cm satellittantenne, et modem og en ethernet-kabel.
Kundene får tilgang til Tooway-forbindelsen ved hjelp av en 77 cm satellittantenne, et modem og en ethernet-kabel. Bilde: Eutelsat

Dessverre er det et tak på hvor mye data man får laste ned per måned. Det varierer mellom 4 gigabyte for det billigste abonnementet til 25 gigabyte for det dyreste.

KA-SAT kan også levere forbindelse med høyere hastigheter, opptil 40/10 megabit per sekund i dag, og snart også 50/20 Mbit/s. Men dette er forbeholdt det profesjonelle markedet.

Til sammen har satellitten en kapasitet på over 70 gigabit per sekund, ved at den er knyttet til ti ulike jordstasjoner. Eutelsat regner med at dette er tilstrekkelig til å betjene mer enn én million abonnenter.

Oppdatert: På nettstedet Tooway.no er norske priser oppgitt – mellom 399 og 899 kroner, samt etableringsavgift på 299 kroner og utstyr for 3499 kroner.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.