BEDRIFTSTEKNOLOGI

Øker harddisk-kapasiteten til 3 TB i år

Utgjør trolig begynnelsen på slutten for BIOS og 32-bits OS.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. mai 2010 - 13:05

Seagate har overfor nettstedet Thinq.co.uk bekreftet at selskapet mot slutten av 2010 kommer til å lansere en harddisk med lagringskapasitet på 3 terabyte.

Dette er 50 prosent mer enn de romsligste harddiskene på markedet i dag.

Men Barbara Craig, senior produktsjef i Seagate, forteller at denne utviklingen ikke bare innebærer å utstyre harddisken med plater som hver for seg har kapasitet til å lagre mer data. Det kreves også at støtteteknologier som finnes i pc-er og operativsystemer også må oppgraderes.

Det ene problemet er knyttet til 32-bits adresseringen som i mange systemer benyttes i forbindelse med LBA (Logical Block Addressing). Med en datablokk på 512 byte og 232 adresser, støtter ikke 32-bit utgavene av blant annet Windows lagringsenheter med mer enn 2,1 terabyte.

Ifølge Craig løses problemet ved å utvide adressene med Long LBA. Dette skal støttes av 64-bit utgave av Windows 7, Windows Vista og Linux. Seagates tester med Windows XP har vist at dette operativsystemet gir brukeren tilgang til så lite som 990 megabyte av en harddisk med total kapasitet på 3 terabyte.

Men dette er ikke den eneste utfordringen. Fordi det ikke har vært vanlig med støtte for Long LBA i operativsystemet, mangler også maskinvaren i mange pc-er støtte for så store lagringsenheter.

Et av problemområdene er i BIOS-en, som finnes i de fleste pc-er. Denne støtter en «master boot record» (MBR), også kalt hovedpartisjonssektoren, som i mange tilfeller er ansvarlig for å sette i gang datamaskinens operativsystem.

Også MBR er begrenset til 32 bits adressering. Dette skal riktignok bare ha betydning dersom man ønsker å starte opp systemet fra harddisker med høyere kapasitet enn 2,1 terabyte, men det vil raskt kunne bli en alvorlig begrensning.

Problemet kan løses ved hjelp av en GUID-partisjonstabell, noe som først og fremst støttes av BIOS-alternativet EFI (Extensible Firmware Interface), men angivelig også av enkelte BIOS-utgaver.

EFI, som opprinnelig ble utviklet av Intel, men som United EFI Forum nå har ansvaret for, har dessverre i liten grad erstattet BIOS i pc-er, men benyttes av alle Apples Intel-baserte Mac-maskiner, i tillegg til blant annet Intel Itanium-baserte systemer. Også enkelte pc-er og pc-hovedkort leveres med EFI/UEFI-støtte, men med mye kan nå tyde på at behovet for en overgang til denne teknologien snart vil gjøre seg mer gjeldende.

Det er ventet at Seagate i første rekke vil tilby harddisker med 3 terabyte lagringskapasitet innenfor selskapets Constellation-familie, som består av harddisker til store bedriftskunder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.