AVTALER & KONTRAKTER

Øker satsingen på kunstig intelligens

Google kjøper seg tilgang til ledende forskningsmiljø.

Det mer enn 900 år gamle Oxford University er blant verdens ledende forskningsinstitusjoner innen kunstig intelligens.
Det mer enn 900 år gamle Oxford University er blant verdens ledende forskningsinstitusjoner innen kunstig intelligens. Bilde: Oxford University Images
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. okt. 2014 - 14:13

Google fortsetter å investere i kunstig intelligens. Allerede 2012 ansatte selskapet forskeren og futuristen Ray Kurzweil for å jobbe med prosjekter som involverer maskinlæring og språkprosessering. I januar i år kjøpte Google selskapet det britiske selskapet DeepMind Technologies, som nå kalles for Google DeepMind. Andre kjente Google-prosjekter, som selvstyrende biler og robotteknologi, kan sees i sammenheng med dette.

I går kunngjorde Google at selskapet skal samarbeide tett med britiske Oxford University for ytterligere å akselerere selskapets innsats innen kunstig intelligens.

Samarbeidet går delvis ut på at Google også kjøper opp to selskaper som er etablert av forskere ved universitetet. Flere av disse forskerne vil nå bli ansatt ved Google Deepmind, samtidig som at de jobber deltid ved universitetet.

Det ene selskapet er Dark Blue Labs ble tidligere år etablert av Nando de Freitas, Phil Blunsom, Edward Grefenstette og Karl Moritz Hermann. Ifølge Google er dette fire av verdens ledende eksperter innen bruker av «deep learning» i forbindelse med datamaskiner forståelse av naturlige språk. I Google Deepmind skal disse lede selskapets innsats for at datamaskiner bedre skal kunne forstå hva brukerne sier til dem.

Det andre selskapet Google har kjøpt, er Vision Factory, som er grunnlagt av forskerne Karen Simonyan, Max Jaderberg og Andrew Zisserman. Dette selskapet fokuserer på visuelle gjenkjenningssystemer, blant annet av objekter og tekst i bilder.

Google forteller dog ikke veldig mye om selskapets planer for denne satsingen.

– Vi er begeistret over å ønske velkommen disse ekstremt talentfulle maskinlæringsforskerne til Google DeepMind-teamet, og over den potensielle betydningen av framskrittene som forskningen deres vil bringe, sier Demis Hassabis, en av medgründerne av DeepMind som i dag har en teknologidirektørstilling i Google.

Samarbeidet med Oxford University innebærer blant annet at Google DeepMind skal komme med et sjusifret beløp (i pund) for å etablerte et forskningspartnerskap med universitets institutter for informatikk og ingeniørvitenskap. Blant annet skal det etableres et internship-program for studenter og en serie med felles forelesninger og seminarer for deling av kunnskap og ekspertise.

– Tiden er nå inne for maskinlæring. Vi har investert tung i dette feltet, og vi er virkelig begeistret for utsiktene til hva vi kan oppnå sammen med Google. Vi er ekstremt stolte over at Phil, Nando, Ed og Karl, og virkelig takknemlige for deres innsats i å sikre en fantastisk donasjon til instituttet, og for å bane vei for framtidig samarbeid med et av verdens lede dataselskaper, sier professor Mike Wooldridge, leder for informatikkinstituttet ved Oxford University, i en pressemelding.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.