JUSS OG SAMFUNN

Økokrim bøtelegger Siemens for svindel

Siemens må betale millionbot for grovt bedrageri av Forsvaret, men saken er ikke over med dette.

11. des. 2007 - 10:34

Økokrim har gitt Siemens Business Services (SBS) et forelegg på 9 millioner kroner for grovt bedrageri mot Forsvaret.

Ifølge Økokrim skal Forsvaret ha blitt overfakturert av Siemens Business Services for mer enn 60 millioner kroner i perioden 2000 til 2005.

Økokrim begynte å etterforske saken etter at Dalseide-utvalget kom med sine konklusjoner om at det i forbindelse med IKT-kontrakter i Forsvaret kunne ha foregått korrupsjon og overfakturering.

Nå konkluderer også Økokrim med at det har skjedd. Økokrim har kommet frem til at SBS har handlet i strid med kontraktene, blant annet gjennom å regne en for høy grad av dekning ved fakturering av dataleveranser og ved å operere med en en høyere kostpris enn det som var realiteten. Selskapet skal også ha unnlatt å ajourføre Godkjent Produktliste (GPL). Tilsammen skal dette ha gjort det mulig å overfakturere Forsvaret for mer enn 60 millioner kroner.

Siemens og Forsvarsdepartementet ble i fjor enige om at datterselskapet skulle tilbakebetale 75,6 millioner kroner.

Saken har gått over lang tid (se saker nedenfor), men den er ikke ferdig med dette. Økokrim forteller til digi.no at de fortsatt har mye gjenstående etterforskning.

- Vi etterforsker videre den delen som går på fordelsoverføring og korrupsjon. Den delen er større og den blir ikke ferdig etterforsket i år, sier statsadvokat Geir Kavlie i Økokrim, til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.