Økokrim krever fengsel for innsidehandel

Økokrim krever ubetinget fengsel for tidligere Birdstep-sjef Henning Klemp.

Økokrim krever ubetinget fengsel for tidligere Birdstep-sjef Henning Klemp.

Økokrim mener tidligere markedssjef Henning Klemp har oppfordret til innsidehandel og la fredag ned påstand om 120 dagers fengsel i Oslo tingrett. Halvparten foreslås betinget, som innebærer at tiltalte slipper å sone disse dagene såfremt han ikke begår nye lovbrudd.

    Les også:

Medtiltalte investor Asbjørn Myrvang, som har kjøpt og solgt aksjer på grunnlag av innsideopplysninger fra Klemp, har fått nedlagt påstand om 90 dagers fengsel, hvorav 45 dager gjøres betinget.

Det påstås også at Myrvang skal tilbakebetale i underkant av 40.000 kroner som skal være gevinsten Myrvang har tatt ut gjennom ulovlig innsidehandel.

Klemp selv innrømmer å ha hatt innsidekunnskap, men benekter at han skal ha misbrukt informasjonen ved å oppfordre til aksjesalg.

Det er minimal rettspraksis i denne typer saker, og avgjørelsen om fengselsstraff kan dermed blir prinsipielt viktig for senere tilfeller med opplysninger som kan påvirke aksjekursen.

Henning Klemp og Asbjørn Myrvang er tiltalt for flere forhold under rettssaken som starter i dag. Blant annet skal Klemp ha fått vite 23. april i fjor at selskapets utviklingsavtale med IT-giganten Hewlett-Packard ville bli kansellert da han var markedssjef i Birdstep. Poltitiet hevder at Klemp skal ha ringt til to venner og oppfordret dem til å selge henholdsvis 3.000 og 13.000 aksjer.

Da Birdstep undertegnet avtalen med brikkeleverandøren Intel, skal Klemp også ha ringt til Myrvang og oppfordret til å kjøpe aksjer. Myrvang kjøpte deretter 6.000 aksjer.

Misbruk av innsidekunnskap kan gi bøter og i verste fall fengsel i inntil seks år for brudd på verdipapirhandelloven.

Økokrim mener ifølge Aftenposten at dette vil være for strengt, men poengterte i retten at det er grunnlag for relativt streng straff av hensyn til allmennpreventive årsaker.

Klemp har i dag en lederstilling i Fast Search & Transfer.

Til toppen